Η αγορά ενός ανεμιστήρα οροφής είναι αποδεδειγμένα ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Γι αυτό αν είστε σε αναζήτηση αξίζει να επενδύσετε σε μια τέτοια πιο εναλλακτική λύση από το να καταφύγετε για ακόμη μία φορά σε ένα κοστοβόρο κλιματιστικό.

Άλλωστε, όσο προβάδισμα και να έχουν τα κλιματιστικά αλλά και οι ανεμιστήρες δαπέδου ως δημοφιλέστερες επιλογές ψύξης ενός επαγγελματικού χώρου, ενός σπιτιού ή ενός εξοχικού τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί της αγοράς εστιάζουν όλο και περισσότερο στα πλεονεκτήματα που έχουν τελικά οι ανεμιστήρες που τοποθετούνται στο ταβάνι του κάθε δωματίου.

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεμιστήρες οροφής είναι σαφώς πιο οικονομικοί αφού οι τιμές αγοράς τους ξεκινούν από τα 20 ευρώ ενώ τα κλιματιστικά ακόμα και σε περιόδους προσφορών δύσκολα πέφτουν κάτω από το κόστος των 300 ευρώ.

Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ανεμιστήρες οροφής είναι εξ ορισμού πολύ πιο φιλικοί για την υγεία μας και για το περιβάλλον από το οποιαδήποτε άλλο σύστημα κλιματισμού αφού λειτουργούν, με την παροχή ρεύματος, απλώς ανακατατευθύνοντας τον φυσικό αέρα, χωρίς τη χρήση φίλτρων, ψυκτικού υγρού (φρέον) κ.ο.κ.

Το ίδιο φιλικοί βέβαια αποδεικνύονται και σχετικά με την τσέπη σας εφόσον, σύμφωνα με μετρήσεις, οι ανεμιστήρες οροφής καταναλώνουν περίπου 15 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό, ειδικά όταν αυτό χρησιμοποιείται λανθασμένα (πολύ χαμηλή ρύθμιση θερμοκρασίας, συχνή ενεργοποίηση-απενεργοποίηση, ασυνεπής συντήρηση κλπ.).

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το προφανές, ότι δηλαδή οι ανεμιστήρες οροφής διαχέουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δροσιά στον εκάστοτε χώρο και μπορούν να συνδυαστούν με τους υπόλοιπους τρόπους φυσικού αερισμού και ψύξης ενός δωματίου που είναι τα ανοιχτά παράθυρα, τα ρεύματα που δημιουργούν οι ανοιχτές πόρτες κ.ο.κ. Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που για να αποδώσουν στο έπακρο όχι μόνο πρέπει οι χώροι να είναι κλειστοί με συνέπεια να μην αερίζονται φυσικά αλλά είναι απαραίτητο να είναι και καλά μονωμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια υγιεινή, οικονομική και οικολογική εναλλακτική δροσιάς αν τοποθετηθεί σε κύριους χώρους (σαλόνι, τραπεζαρία, αίθουσες συσκέψεων κλπ.) αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την ιδανική λύση για υπνοδωμάτια, γραφεία, ακόμα και ημιυπαίθριους χώρους.