Τα έξοδα για φαγητό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο καθώς ειδικά τελευταίως τα πάντα έχουν πάρει την ανιούσα. Γι’ αυτό εμείς εστιάζουμε κάθε φορά σε διαφορετικούς ανθρώπους και τους καλούμε να υπολογίσουν πόσα χρήματα ξοδεύουν για να καλύψουν τη βασική αυτή τους ανάγκη. Τα φώτα στο συγκεκριμένο άρθρο πέφτουν στον ΔΚ.

Ο ΔΚ είναι αρχιτέκτων μηχανικός, παντρεμένος με 2 παιδιά, 8 και 1ο ετών αντίστοιχα, ενώ η σύζυγός του είναι Project Manager σε μια πολυεθνική. Το εισόδημά τους φτάνει τα €4500 μηνιαίως. Ρώτησα τον ΔΚ για τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τα πόσα χρήματα ξοδεύουν για να τις καλύψουν.

Πάγια έξοδα

«Τα πάγια έξοδά μας μηνιαίως είναι γύρω στα 2.200 (ενοίκιο, λογαριασμοί και ιδιωτικά σχολεία, βενζίνες, κυρία που προσέχει τα παιδιά). Αυτά μειώνονται το καλοκαίρι που κλείνουν τα σχολεία αλλα έχουμε μεγάλο εξοδο των διακοπών καθώς για μια τετραμελη οικογένεια το μίνιμουμ που θα πληρώσεις σε δωμάτιο ειναι 100 ευρώ τη μέρα. Για να μη μιλήσω για τις τιμές στο φαγητό και το ποτό στα νησιά… Και πέρα από όλα τα άλλα, έχουν και τα camp που κοστίζουν, καθώς τα παιδιά πρέπει με κάποιον τρόπο να απασχοληθούν όσο οι γονείς τους εργάζονται.

Μηνιαία έξοδα για τα ψώνια για φαγητό

«Αν υπολογίσω πόσα ξοδεύω για τα ψώνια μόνο για το φαγητό μας (σουπερμάρκετ, φούρνος, μανάβικο, κρεοπωλείο), θα έλεγα ότι είναι γύρω στα 600-800 τον μήνα. Εξαρτάται το πόσο και τι θα μαγειρέψουμε τον μήνα».

Τα προïόντα που δεν λείπουν από το καλάθι τους

Ψωμί (του τοστ), τυροκομικά, γάλα, ζυμαρικά και ρύζι, μπάρες και δημητριακά, φρούτα και φυσικά καφές.

Μαγείρεμα vs Ταπεράκια

Δουλεύουν και οι δυο πολλές ώρες όπως μου ανέφερε, οπότε το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που τους δυσκολεύει. «Ας πούμε χοντρικά ότι εμείς στο σπίτι μαγειρεύουμε 2 φορές/ εβδομάδα». Ωστόσο, όπως μου αποκάλυψε,  μαγειρευτό φαγητό τρώνε καθημερινά, χάρη στις γιαγιάδες της οικογένειας. «Ταπεράκια πάνε κι έρχονται 1-2 φορές την εβδομάδα -κατόπιν συνεννοήσεως με τις μανάδες μας- ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή και εμείς και τα παιδιά».

Φαγητό έξω vs Delivery

Το delivery και το φαγητό έξω δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από την εβδομάδα τους. «Θα παραγγείλουμε 1-2 φορές την εβδομάδω απ’ έξβ. Και κατά κανόνα θα ψάξουμε κάτι σε μαγειρευτό, οπότε αυτό ανεβάζει και το μπάτζετ». Για 4 άτομα η παραγγελία κυμαίνεται στα 20-30 τη φορά, όπως μου είπε ο ΔΚ. Έξω τρώνε τα Σαββατοκύριακα, γιατί έχουν πολλές δραστηριότητες τα παιδιά αλλά και πολλά πάρτι. «Το Σάββατο σχεδόν πάντα τρώμε ψάρι. Επειδή το μαγείρεμά του είναι δύσκολο, παίρνουμε έτοιμο, μαγειρεμένο. Εδώ θα χαλάσουμε 50-100 ευρώ. Την Κυριακή θα φάμε κάτι πιο χαλαρό, ίσως λίγο πιο junk».