Το 4ο Φεστιβαλ Γαστρονομίας Πηλίου θα λάβει χώρα στην Πορταριά, με την πρωτοβουλία της Φάρμας Καραίσκου και της οργάνωσης «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις με κεντρικό πυρήνα το Αγρόκτημα Καραΐσκου, με στόχο την παρουσίαση της ιστορίας και των προïόντων της Πηλιορίτικης γης, την ανάδειξη της γαστρονομίας του Πηλίου, τη δικτύωση και τον δημιουργικό διάλογο των τοπικών παραγωγών.
Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος θεσμός
Ο θεσμός Pelion Gastronomy Festival τρέχει για τέταρτη χρονιά. Κύριο μέλημα της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να επικοινωνηθεί στον κόσμο η μοναδικότητα του φυσικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τοπίου της Μαγνησίας. Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα προϊόντων της φύσης, φυσικού περιβάλλοντος, και ανθρώπινης έμπνευσης. Συνεπώς η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας αποτελούν μια αρραγή ενότητα.
Οι γεύσεις στη Μαγνησία, στην Ελλάδα άλλα και στον κόσμο ολόκληρο, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος, και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων όπως εξελίσσεται στους αιώνες αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.
View this post on Instagram
Το «Αγρόκτημα Καραΐσκου» και η farm-to-table εμπειρία που προσφέρει
Το Pelion Gastronomy Festival αποτελεί μια γαστρονομική γιορτή, που παντρεύει αρμονικά τη γαστρονομία με τον πολιτισμό, με παράλληλη παρουσίαση τοπικών προϊόντων, παράθεση πηλιορείτικων γεύσεων, υποστηρικτικών δράσεων και εκδηλώσεων σε έναν ιδανικό χώρο.
Ο χώρος που φιλοξενεί το φεστιβάλ είναι ο ιδανικός για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Το «Αγρόκτημα Καραΐσκου» στην Πορταριά Πηλίου, συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται με τον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγικά φυτά της πηλιορείτικης γης, αλλά και διαβιούν διάφορα οικόσιτα ζώα, με την παράλληλη ανάπτυξη χώρων επεξεργασίας και παρουσίασης των προϊόντων και υποδοχής επισκεπτών.
Η θεματική του φετινού φεστιβάλ
Το « 4ο PELIONGASTRONOMY FESTIVAL» θα είναι αφιερωμένο στη νεανική δημιουργικότητα και ευαισθησία πάνω σε θέματα Γαστρονομίας. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Προσκεκλημένοι καταξιωμένοι μάγειροι θα δημιουργήσουν με τα προϊόντα του Πηλίου. Παράλληλα, θα υπάρξουν παρουσιάσεις – ομιλίες ειδικών, αλλά και βιωματικές γαστρονομικές δραστηριότητες και εργαστήρια. Και όλα τα παραπάνω σε αρμονικό συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Βασική επιδίωξη είναι να προβληθεί συνολικά το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας και όλων των επισιτιστικών επιχειρήσεών της, με απώτερο σκοπό και στόχο να προσελκύσουν νέους επισκέπτες, που θα αναδειχθούν σε φίλους και «ζωντανή προβολή» της Μαγνησίας. Και τέλος, ο θεσμός αυτός να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία κοινών στιγμών αλληλεπίδρασης μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών που μόνο θετικά οφέλη μπορεί να προσφέρει.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα το βρείτε παρακάτω:
info
Αγρόκτημα Καραΐσκου, 28, 29, 30 Ιουνίου
2ο χλμ. Ε.Ο. Πορταριάς – Ζαγοράς, Πορταριά Πηλίου