Οι Αθηναίοι αγαπούν τη μπίρα, ειδικά το καλοκαίρι. Λίγα χρόνια πριν σε αυτή την πόλη, οι καλές μπιραρίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, τώρα όμως τα μέρη που αξίζει να επισκεφθούμε είναι πολύ περισσότερα. Ευτυχώς οι επιλογές που έχουμε είναι τόσο διαφορετικές που είναι ικανές να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο ιδιαίτερα γούστα.

facebook.com/tysonpub/photos

Tyson Comfort Pub
Σαράντα και πλέον μπίρες από κάθε γωνιά του πλανήτη με έμφαση σε αυτές που έρχονται από τη Γερμανία και το Βέλγιο. Ανάμεσα τους και έντεκα βαρελίσιες που μεταξύ τους ξεχωρίζουν οι δικές μας Voreia IPA, με τα βοτανικά αρώματα και τις καραμελένιες νότες, και η ευχάριστα πικρή Anastasiou Bohemian (PILS). Η «σοκολατένια» Bernard Dark από την Τσεχία, η ολλανδική La Trappe Witte με την πικάντικη επίγευση και η πληθωρική βέλγικη Delirium Nocturnum είναι μερικές από όσες αξίζουν την προσοχή σας. Επίσης αξιόλογο και το μενού κινείται σε λατινοαμερικάνικα μονοπάτια βάζοντας όμως τα ελληνικά υλικά στο επίκεντο: λαχταριστό τσιμιτσάνγκα, hot dog με καπνιστό κρητικό λουκάνικο, μπέργκερ με Μετσοβόνε και μανιτάρια king oyster, τσουράσκο κ.ά. ταιριάζουν γάντι με μπίρα και όχι μόνο. Ζ.Π.
Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ.: 213 0463 292


facebook.com/thelocalpubathens/photos_by

Local Pub
Σε αυτή την μικρή μπιραρία, μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου, θα βρείτε ότι πιο σπάνιο κυκλοφορεί εκεί έξω. Από τις πρώτες που έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις πιο «ψαγμένες» ετικέτες. Και αυτό χάρις στον Φώτη Αναστασίου. Ένας άνθρωπος που αγαπά την μπίρα όσο λίγοι. Μάλιστα έστησε και την δική του μικροζυθοπειία ακριβώς δίπλα. Το Local Pub διαθέτει περίπου 20 κάνουλές του, στις οποίες βρίσκουμε τις craft μπίρες του παρακείμενου ζυθοπειοίου, αλλά και δουλειές άλλων μικρο-ζυθοποιείων και νομάδων ζυθοποιών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Β.Δ.
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 6940864443


facebook.com/munchenmywaybyerich

München – My way by Erich
Το Μόναχο μεταφέρθηκε στο Μαρούσι χάρη στον Γερμανό σεφ Erich που έφερε την βαυαρική φιλοσοφία στα βόρεια προάστεια της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα παλιό μαρουσιώτικο σπιτικό και το καλοκαίρι, εκτός από την αυλή, στρώνει τα τραπεζάκια και στον πεζόδρομο της Διονύσου. Εδώ έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τουλάχιστον 7 διαφορετικές βαρελίσιες μπίρες και περίπου 30 διαφορετικές γερμανικές, βελγικές καθώς και ελληνικές ετικέτες. Στο μενού θα γνωρίζετε τη νοστιμιά της παραδοσιακής βαυαρικής κουζίνας μέσα από τις ποικιλίες των αλλαντικών, τα καπνιστά κρέατα και σημειώστε ότι η σπεσιαλιτέ τους είναι το μελωμένο και τραγανό χοιρινό κότσι. Γ. Μπ.
Διονύσου 45, Μαρούσι, τηλ.21 0803 3424

Egalite
Στο σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πευκάκια υπάρχει ένα μέρος που είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμα μπιραρία με ποικιλία σε μπίρες και συμπαθητικά πιάτα για τη μέση. H Egalite που υπάρχει από το 1984 είναι ένα στέκι μπιρόφιλων, μουσικόφιλων αλλά και ποδοσφαιρόφιλων. Ο ιδιοκτήτης Γιώργος Καράμουσας, καλλιτεχνική φύση υπό όλες τις έννοιες, έχει διακοσμήσει τον χώρο με δικά του σκίτσα και πίνακες δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα για τα μουσικά live που διοργανώνει αλλά και για τις βραδιές Champions League. Σε κάθε περίπτωση σερβίρονται εκλεκτές μπίρες, περιποιημένες ποικιλίες και καλοφτιαγμένη πίτσα. Ζ.Π.
Αβέρωφ 36, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2716 461

facebook.com/paragonbrewery/photos

Paragon Brewery & Taproom
Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Paragon Brewery δεν μπόρεσα αμέσως και με ευκολία να ξεχωρίσω τί είναι αυτό που με ελκύει τόσο στο να θέλω να περάσω εκεί, όλο μου το βράδυ πίνοντας απλά μπύρες με την παρέα. Τελικά κατέληξα στο ότι, δικαίως δυσκολευόμουν, καθώς η Paragon, όπως κατά τη διάρκεια της βραδιάς άρχισα να αντιλαμβάνομαι, δεν είναι απλά μία ακόμα μπυραρία που θα μου δώσει έναν ή έστω δύο καλούς λόγους για να την επισκεφτώ. Οι άφθονες και κυρίως ιντριγκαδόρικες φρέσκες μπύρες που συχνά εναλλάσονται και που φτάνουν στην μπάρα με τη φιλοσοφία “από την παραγωγή στην κατανάλωση”, ο άνετος βιομηχανικού τύπου χώρος με τα επιβλητικά μεταλλικά καζάνια σε πρώτη θέα, η σούπερ χαλαρή ατμόσφαιρα που επιτρέπει στους πελάτες να φέρουν μαζί τους ακόμα και το κατοικίδιό τους αλλά και το ότι μπορείς να παραγγείλεις απ’ έξω το delivery της επιλογής σου, είναι οι λόγοι αυτοί που από την πρώτη γνωριμία μας με έκαναν να βάλω την Ηλιούπολη σταθερά στις επιλογές μου για μπυρό-τσαρκα! Λ.Χρ.
Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, τηλ. 6981947030

Last Row Craft Beer Bar
Το γωνιακό taproom στο κέντρο του Αμαρουσίου ήταν αυτό που χρειαζόταν η περιοχή για να φέρει κοντά τους φίλους της μπίρας -και όχι μόνο. Ζεστός χώρος με χρώματα αγγλικής pub και ήχους ελληνικής hip hop, punk και post ξεκινά να υποδέχεται από το απόγευμα τις παρέες που έρχονται για να χαλαρώσουν αμέσως μετά τη δουλειά αναζητώντας την ησυχία σε μια ώρα που δεν έχει ακόμα πολύ κόσμο, συνεχίζει δίνοντας take away μπίρα σε εκείνους που θέλουν να την απολαύσουν μετά μουσικής σε μια συναυλία στο γειτονικό ΟΑΚΑ και κλείνει τις πόρτες του αργά το βράδυ ένα σε ένα μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια παρέα κολλητών από το σχολείο, τον Άρη, τον Ζήση και τον Ηλία και το όνειρό τους να μυήσουν τον κόσμο στην υπέροχη κουλτούρα της craft.

Οι 16 βρύσες πίσω από την ξύλινη μπάρα γεμίζουν τα ποτήρια με αρώματα βύνης και λυκίσκου από μια ποικιλία τουλάχιστον 100 κωδικών μπίρας από μικροζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοξενώντας κάθε εβδομάδα 10 καινούριες ετικέτες. Οι τρεις φίλοι, αγαπώντας την τέχνη της ζυθοποιίας, προσφέρουν καθημερινά την δική τους μπίρα (We sail on Hops), μια ξανθιά, θολή Hazy IPA που βράζει στα καζάνια της Alea για να δώσει αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικής καρύδας στο τελείωμα. Η τεράστια ποικιλία από ξινές και μαύρες μπίρες με νότες από φρούτα και παλαιωμένο ουίσκι μέχρι φιστικοβούτυρο – αυτή την εβδομάδα δοκιμάστε την καλοκαιρινή Musli από την Πολωνία που μοσχοβολά μπανάνα-,  1-2 γουλιές στα ποτηράκια δοκιμής και η ζεστασιά των παιδιών μας πείθουν να ξεφύγουμε από την κλασική Lager. Και κάπως έτσι η παρέα των φίλων της μπίρας μεγαλώνει. Ε.Τσ.
Θέμιδος 10, Μαρούσι, τηλ. 21 0802 0905

Σχεδία cafe-bar
Ένα κλασικό στέκι στην Αργυρούπολη για χειμώνα και καλοκαίρι, με ταξιδιάρικη διακόσμηση, ωραία μουσική και χαλαρή διάθεση.  Είναι all day bar, με έμφαση ωστόσο στο κομμάτι της μπίρας, ενώ υπάρχει στην περιοχή πάνω από 20 χρόνια.Θα βρείτε αρκετές κλασικές αλλά και πιο ψαγμένες επιλογές σε μπίρα Το ξύλο επικρατεί στη διακόσμηση, ενώ διάφορα στοιχεία στο εσωτερικό του (όπως ο χάρτης του 1753 στο ταβάνι, οι πυξίδες) σε ταξιδεύουν αλλού.  Αγαπώ την εξωτερική αυλή του, που είναι ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι και είναι περιτριγυρισμένη από θάμνους, με αποτέλεσμα να «κρύβει» λίγο το γύρω σκηνικό της πόλης. Εδώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές και σε φαγητό, ενώ ανά διαστήματα φέρνουν και διαφορετικά συνοδευτικά σνακ για την μπίρα, που φτιάχνουν οι ίδιοι στην κουζίνα, πέρα από τους κλασικούς ξηρούς καρπούς. Λόγω του αρκετού πράσινου που έχει γύρω γύρω αποτελεί και καλή επιλογή για τις μέρες της μεγάλης ζέστης. Ν.Κ
Μαρίνου Γερουλάνου 105, Αργυρούπολη, τηλ. 210963 4457

Blueprint Rock bar – Cafe
Το Blueprint δεν είναι απλώς μια μπιραρία, είναι το εναλλακτικό στέκι των παλιών ροκάδων των βορείων προαστείων, που έχει μεγαλώσει μερικές από τις καλύτερες γενιές. Βρίσκεται περισσότερα από 20 χρόνια στο ίδιο σημείο, σε μια από τις πιο κεντρικές γωνίες του κέντρου, ίδιο και απαράλλαχτο, ξύλινο και ελαφρώς σκοτεινό, τόσο όσο χρειάζεται για να απομονωθείς και να απολαύσεις τον καφέ, την μπίρα και την παρέα σου. Πήρε το όνομά του από τον πρώτο δίσκο ενός από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες και ερμηνευτές της μπλουζ – ροκ σκηνής, τον Rory Gallagher και τα σημάδια του αποτυπώνονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του χώρου. Θα βρείτε μια ικανοποιητική επιλογή με μπίρες, και σίγουρα είναι το ιδανικό μέρος για old fashion ποτά. Γ. Μπ.
Βασιλίσσης Σοφίας 17, Μαρούσι, 

Τα κείμενα υπογράφουν: Ζωή Παπαφωτίου, Λουκία Χρυσοβιτσάνου, Γιάννα Μπαλαφούτη, Βασίλης Δημαράς, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Εύη Τσιροπούλου.