Την αγάπη για τον τόπο του, την Κεφαλληνία, ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης δεν την έκρυψε ποτέ. Πάντα την προωθούσε και πάντα μιλούσε με πάθος για αυτή. Καιρό ήθελε να έχει και μια μαγειρική παρουσία στο νησί και όχι μόνο στο Λονδίνο. Να μαγειρεύει τη δική του κεφαλονίτικη κουζίνα που θα βασίζεται στην παραδοσιακή αλλά θα έχει κάτι από αυτόν. Και πάντα με προϊόντα μόνο από το νησί. Αυτή την ιδέα του αφουγκράστηκαν οι δύο νεαροί Γεράσιμος και Γιάννης Μουίκης και πριν από ένα χρόνο περίπου και μαζί με τον Ασημάκη δημιούργησαν το Térre Mouikis. Ένα εστιατόριο fine dining σε ένα ήσυχο στενό του Αργοστολίου, λίγο πιο κάτω από την κεντρική πλατεία.

Το Térre Mouikis είναι ένα άκρως καλοκαιρινό μαγαζί με ωραία αισθητική. Διαθέτει μια φοβερή εσωτερική αυλή σε γήινες αποχρώσεις με πολλά φυτά και μια μπάρα στα αριστερά καθώς και μια άνετη ταράτσα. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε μπορεί η βροχή να έκανε την εμφάνιση της, αλλά δεν ήταν αρκετή για να μας χαλάσει την βραδιά.

Τα πιάτα του μενού έχουν καθαρά κεφαλονίτικες επιρροές. Πατάνε πάνω στην παράδοση αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο σεφ. Εδώ να σας αναφέρω ότι μπορεί ο Ασημάκης να υπογράφει το μενού, όμως στην κουζίνα βρίσκουμε μια πολύ ικανή σεφ, την Γιώνα Χαϊνταράι, που εκτελεί με μαεστρία κάθε συνταγή. Από τα πολλά που δοκίμασα εκείνο το βράδυ, ξεχώρισα τις σουπιές τσιγαρίδια, με πολλά αρωματικά άγρια χόρτα από το νησί  και μια πολύ νόστιμη σάλτσα από ντομάτα, σκόρδο και σουπιά. Επίσης την υπέροχη κεφαλονίτικη κρεατόπιτα με μουνούχι (τράγο) που αντί για το παραδοσιακό φύλλο έχει σπασμένα φύλλα μιλφέιγ. Δεν γίνεται να μην σας αναφέρω την διαφορετική ριγανάδα (τοπικό πιάτο με φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί, περιχυμένο με ελαιόλαδο και ξίδι, ντόπιες τριφτές ντομάτες και ρίγανη) που τη σερβίριζαν με ένα πλούσιο και έντονο αφρό από φέτα που φτιάχνεται στο νησί. Ακόμα βρήκα πολύ ενδιαφέρον και δροσερό το πιάτο με το πασπαλισμένο με μαυροκούκι καρπούζι και τριμμένη φέτα, που είχε μια ελαφριά πικράδα από το Aperol στο οποίο το είχαν βάλει. Κάπως αδύναμος όμως, ήταν ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, με το λάδι άνηθου και το χαβιάρι, καθώς δεν είχε καθόλου εντάσεις όπως και ο τόνος με την οσπριάδα.

Το δείπνο μας έκλεισε το παρφέ γιαουρτιού με τις χειροποίητες μάντολες που ήταν τόσο καλοφτιαγμένο και γευστικό. Την ουδετερότητα του γιαουρτιού συμπλήρωναν με ωραίο τρόπο οι γλυκές μάντολες δίνοντας ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα. Στο Térre Mouikis σίγουρα θα ξαναγύριζα αν βρισκόμουν εκ νέου στο νησί. Μου άρεσε ο τρόπος που προσεγγίζουν την παραδοσιακή κουζίνα αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και δίνοντας της μια πιο σύγχρονη οπτική. Εκτίμησα, επίσης το ευγενικό και φιλόξενο σέρβις που πλέον δύσκολα το βρίσκει κανείς. Με λίγα λόγια, αν φέτος το καλοκαίρι σας βγάλει ο δρόμος προς την Κεφαλονιά, κάντε μια στάση στο Térre Mouikis. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

info
Σταύρου Μεταξά 10, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, τηλ. 2671024091
60-80 ευρώ το άτομο