Η αρνίσια σπάλα είτε μαζί με το χεράκι είτε σκέτη είναι ένα γαστρονομικό αριστούργημα. Η κεντρική ιδέα της συνταγής είναι ένα αργοψημένο αρνάκι με μέλι και μπαχαρικά που θα του δώσουν χαρακτήρα, χωρίς να το καπελώσουν όμως, συνοδευμένο από πατάτες και κρεμμύδια που όλα μαζί ψήνονται κατά βάση σε ελαιόλαδο.
Υλικά
- 1 σπάλα αρνίσια περί το 1 κιλό (ωμοπλάτη χωρίς το χέρι)
- 5 σκέλίδες σκόρδο
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 200 ml λευκό κρασί
- 500 γρ. μικρές πατάτες
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε 4 κομμάτια
- 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 1κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλο, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
Μερίδες: 4
Για την μαρινάδα μπαχαρικών
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάξτε τη μαρινάδα μπαχαρικών: Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 170°C πάνω κάτω. Σε ένα μπολ ρίξτε το μέλι (ας είναι λίγο ζεστό για να δουλεύεται πιο εύκολα) και από πάνω του όλα τα μπαχαρικά, λίγο αλατοπίπερο και 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά να γίνει μια πηχτή μαρινάδα.
Βήμα 2
Προετοιμάστε τη σπάλα: Βάλτε τη σπάλα σε ταψί και απλώστε γύρω της όλη τη πηχτή μαρινάδα. Στη συνέχεια κάντε κάποια κοψίματα στη σπάλα ώστε να βάλετε μέσα μερικές σκελίδες σκόρδο μαζί με μπουκετάκια δεντρολίβανο.
Βήμα 3
Προσθέστε λαχανικά και υγρά: Προσθέστε τις πατάτες και τα κρεμμύδια γύρω απ’ τη σπάλα. Πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ρίξτε το κρασί, το λάδι και τρίψτε το θυμάρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα ολόκληρο ή μισό κεφάλι σκόρδου, κομμένο οριζόντια, δηλαδή με τις σκελίδες μισές, ώστε να μελώσει στη διάρκεια του ψησίματος. Το βάζετε όπως είναι χωρίς να το καθαρίσετε.
Βήμα 4
Ψήνετε τη σπάλα με τις πατάτες: Βάζετε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί στους 170°C πάνω κάτω για 2:30-3 ώρες. Κατά τα μέσα του χρόνου γυρνάτε τη σπάλα ανάποδα και ανακατεύετε τα λαχανικά. Προς το τέλος του χρόνου θα πρέπει οι πατάτες να έχουν πάρει χρώμα και το κρέας απ’ τη σπάλα να φεύγει εύκολα απ’ το κόκκαλο.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Σερβίρετε λίγα λεπτά αφού βγει απ’ τον φούρνο. Το κόψιμο και το σερβίρισμα καλύτερα να γίνει στο τραπέζι απ’ το ταψί, ώστε όλοι να χαρούν το κομμάτι ολόκληρο.