galatopita_thessalia_anoigma
clock icon
1:30'

Γαλατόπιτα από τη Θεσσαλία

Υλικά

    Για 1 ορθογώνιο ταψί 34 εκ.

    Για την πίτα

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • Για την κρέμα

  • 120 γρ. αλεύρι
  • 4-5 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

Συνταγή για αγαπημένη αρωματική γαλατόπιτα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα άλευρα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά.

Καρφώνουμε το βούτυρο με ένα πιρούνι και το «γυρίζουμε» πάνω από την κρέμα ώστε να λιώσει δημιουργώντας μια βουτυρένια μεμβράνη. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και στρώνουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ένα-ένα.

Με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε λίγο την κρέμα για να ενσωματωθεί το βούτυρο και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στα φύλλα και ισιώνουμε για να καλύψει όλο το ταψί.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα, δημιουργώντας ένα στεφάνι (κόθρος). Χτυπάμε ελαφρά το αυγό της πίτας και το αδειάζουμε επάνω στην κρέμα. Το απλώνουμε με ένα πινέλο και ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Styling: Κ. Λυκουρεση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studiom

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το κορνφλάουρ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα άλευρα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Καρφώνουμε το βούτυρο με ένα πιρούνι και το «γυρίζουμε» πάνω από την κρέμα ώστε να λιώσει δημιουργώντας μια βουτυρένια μεμβράνη. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 εκ. και στρώνουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ένα-ένα.

Βήμα 3

Με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε λίγο την κρέμα για να ενσωματωθεί το βούτυρο και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στα φύλλα και ισιώνουμε για να καλύψει όλο το ταψί.

Βήμα 4

Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα, δημιουργώντας ένα στεφάνι (κόθρος). Χτυπάμε ελαφρά το αυγό της πίτας και το αδειάζουμε επάνω στην κρέμα. Το απλώνουμε με ένα πινέλο και ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Styling: Κ. Λυκουρεση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studiom