Ένα τοπικό γλυκό που συνδυάζει τρυφερό παντεσπάνι με καρύδι, μοναδική κρέμα βανίλιας και κανέλα, τι άλλο να ζητήσει κανείς!
Υλικά
- 110 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. καρυδόψιχα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 5 αυγά
- 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 + 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 20 γρ. βούτυρο για το σκεύος
- 750 ml γάλα φρέσκο
- 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κρόκους αυγών
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 350 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 φλούδες πορτοκάλι
- καρυδόψιχα τριμμένη
- κανέλα, σκόνη
Μερίδες 9-12
Για το παντεσπάνι
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Παντεσπάνι: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλάτι και, μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα αλεύρι - καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 2
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 εκ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄. Αφήνουμε εκτός φούρνου.
Βήμα 3
Σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.
Βήμα 4
Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύοντας πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
Βήμα 5
Την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ανακατεύοντάς τη συχνά για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα.
Βήμα 6
Περιχύνουμε με την κρέμα το παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και αφήνουμε τη σπάτουλα να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε με επιπλέον καρυδόψιχα και κανέλα.
Φωτογραφία; Εύα Μονοχάρη