Η κουζίνα του σεφ Έλβι Δημήτρη Ζύμπα συνδυάζει στοιχεία από όλες τις βαλκανικές χώρες. Πάνω σε αυτή τη βάση άλλωστε στηρίζεται και το σχετικά φρέσκο εστιατόριο του, στο Κουκάκι, το Esthio. Στις δύο μικρές σάλες – άνοιξε πριν από λίγες μέρες και η πίσω – με την λιτή, αστική διακόσμηση που ενώνονται με έναν φαρδύ διάδρομο, μπορεί να απολαύσει κανείς πιάτα, τα οποία πατάνε πάνω σε παραδοσιακές συνταγές αλλά έχουν μια πιο σύγχρονη και δημιουργική ματιά. Όπως για παράδειγμα, το ταρτάρ ψαριού που σερβίρεται με αρκετό άιβαρ (σέρβικη συνταγή με βάση τις πιπεριές Φλωρίνης και το σκόρδο, που λειτουργεί ως σαλάτα, ντιπ ή συνοδευτικό) ή το γιαουρτοταβά που έρχεται σε πήλινο σκεύος με ρύζι, γιαούρτι, αυγά και αρνίσια γλυκάδια σοτέ.
Εκείνο όμως που ξεχώρισα στην τελευταία μου επίσκεψη ήταν το ορτύκι με κεχρί (είδος δημητριακού) και μήλο. Στο πιάτο βρίσκουμε δύο διαφορετικά μέρη από το ορτύκι, στήθος και μπούτι, που μαγειρεύονται επίσης διαφορετικά. Το μεν στήθος περνάει ελαφρώς από βούτυρο στο τηγάνι για λίγο μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς ρόδινο χρώμα, ενώ τα μπούτια μπαίνουν στο φούρνο με μια νόστιμη ελαφρώς γλυκιά σάλτα. Στη μέση του πιάτου μπαίνει το κεχρί και από πάνω ένας πουρές μήλου με γλυκά επίσης χαρακτηριστικά ενώ στολίζεται με λεπτές φέτες από ωμό πράσινο και κόκκινο μήλο. Στο τέλος, μπαίνει μια άλλη σάλτσα μήλου για να ολοκληρώσει τη σύνθεση. Είναι ένα όμορφο πιάτο τόσο στην όψη όσο και νόστιμο στη γεύση.
Για να τελειώσετε το γεύμα σας, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τόσο το ρυζόγαλο όσο και την μουσταλευριά που φτιάχνει με τον δικό του τρόπο ο Έλβι και τα σερβίρει μαζί με παγωτό από το γειτονικό Django.
info
Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι, τηλ. 213 0452 865