Croque Monsieur_Madame_mikri
clock icon
1:10'

Κροκ μαντάμ με βασιλόπιτα τσουρέκι

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 6 φέτες βασιλόπιτα τσουρέκι
  • 6 φέτες προσούτο κότο ή ζαμπόν καλής ποιότητας
  • 6 φέτες γλυκιά γραβιέρα
  • 2-3 κούτ. σούπας μουστάρδα
  • Για τη σάλτσα μορνέ

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 ml γάλα ζεστό
  • ½ κούτ. γλυκού λευκό πιπέρι
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι
  • σχοινόπρασο
  • αυγά τηγανητά

Tips

  • Στη σάλτσα μορνέ μπορούμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο αντί για λευκό πιπέρι.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψωμί της επιλογής μας αντί για βασιλόπιτα τσουρέκι.

Η «κυρία» τραγανή, στην πιο καταπληκτική εκδοχή της με βασιλόπιτα τσουρέκι. Κρατήστε χώρο στην επιλογή του μενού γι’ αυτό το φημισμένο γαλλικό τοστ, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Φρυγανίζουμε τις φέτες του τσουρεκιού στον φούρνο στους 180°C.

Σάλτσα μορνέ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά και μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το γάλα, το λευκό πιπέρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου για 10΄, αποσύρουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα.

Βγάζουμε τις φέτες τσουρεκιού από τον φούρνο, αλείφουμε κάθε φέτα με μουστάρδα και 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μορνέ, απλώνουμε το προσούτο, τη γραβιέρα σε φέτες και τέλος περιχύνουμε με μια γενναία ποσότητα σάλτσας.

Ψήνουμε στους 180°C για 15΄, μέχρι να πάρει χρώμα η σάλτσα μορνέ. Αν προτιμάμε το κροκ μαντάμ προσθέτουμε 1 αυγό τηγανητό, πασπαλίζουμε με θυμάρι, πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Φρυγανίζουμε τις φέτες του τσουρεκιού στον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Σάλτσα μορνέ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά και μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε το γάλα, το λευκό πιπέρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου για 10΄, αποσύρουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα.

Βήμα 3

Βγάζουμε τις φέτες τσουρεκιού από τον φούρνο, αλείφουμε κάθε φέτα με μουστάρδα και 1 κουτ. σούπας από τη σάλτσα μορνέ, απλώνουμε το προσούτο, τη γραβιέρα σε φέτες και τέλος περιχύνουμε με μια γενναία ποσότητα σάλτσας.

Βήμα 4

Ψήνουμε στους 180°C για 15΄, μέχρι να πάρει χρώμα η σάλτσα μορνέ. Αν προτιμάμε το κροκ μαντάμ προσθέτουμε 1 αυγό τηγανητό, πασπαλίζουμε με θυμάρι, πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη