Αυτό το αρνί γιουβέτσι σιγομαγειρεύεται με καπνιστή πάπρικα και απογειώνεται με τον ξηρό ανθότυρο στο σερβίρισμα. Μπορεί να χρειάζεται αρκετή ώρα προετοιμασίας, αλλά είναι εύκολο και πραγματικά αξίζει τον κόπο!
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1,5 κιλό αρνί μπούτι και χεράκι
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 400 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κότας
- 500 γρ. κριθαράκι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 150 γρ. ξηρό ανθότυρο
- αφρίνα, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λιγότερο από το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 7΄-8΄, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη για να σοτάρουμε το καρότο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Ανακατεύουμε για 6΄-7΄, προσθέτουμε τον πελτέ ξύνοντάς τον με μια κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, την πάπρικα και το σκόρδο. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό.
Βήμα 3
Μαγειρεύουμε περίπου για 1,5 ώρα σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι. Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα, προσθέτουμε το κριθαράκι, το θυμάρι και 100 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20΄. Αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄. Τρίβουμε τον ξηρό ανθότυρο από πάνω και σερβίρουμε.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: LM