Οι καλοκαιρινές διακοπές πάντα αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστές γεύσεις και χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής της χώρας μας, να προμηθευτούμε την καλύτερη ποιότητα απευθείας από τον τόπο παραγωγής τους, αλλά και να μυηθούμε στα μυστικά τους από ντόπιους παραγωγούς.

Στη Νάξο, κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό των Κυκλάδων, που έχει συνδεθεί με τα καταπληκτικά τυροκομικά προϊόντα και τα εκλεκτά κρεατικά της, δεν λείπουν τα ξεχωριστά γλυκά, γεύσεις παραδοσιακές ή πρωτότυπες, που δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιοτική, ντόπια πρώτη ύλη. Τέτοιες γεύσεις όλο γλύκα, αυθεντικές και αγνές, δοκιμάσαμε στο χώρο του Café Μελίμηλον, γνωστό ως το κορυφαίο σημείο για bunch στη Χώρα της Νάξου, χάρη στα πλούσια, ελληνικής έμπνευσης πιάτα του που παντρεύουν δημιουργικά την παράδοση με την πρωτοτυπία.

Πέρα όμως από ένα κουκλίστικο σκηνικό, γεμάτο χρώμα και θετική ενέργεια για να ξεκινήσετε ιδανικά τη μέρα σας, στον ίδιο χώρο θα βρείτε να πωλείται η ατέλειωτη συλλογή αγνών μαρμελάδων φρούτων και λαχανικών, γλυκών του κουταλιού και χειροποίητων λικέρ της οικοτεχνίας Μελίμηλον. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της αγάπης μιας δραστήριας γυναίκας, της κυρίας Ευαγγελίας Λιανοπούλου, για γεύσεις μεστές από χρώματα, αρώματα και παράδοση η οποία όπως περιγράφει, ανακατεύοντας στην κατσαρόλα της γλυκές κόκκινες πιπεριές με άλλες καυτερές, ανακάλυψε το πάθος της.

Μαρμελάδες φρούτων και λαχανικών όλο γεύση και φαντασία

Κάπως έτσι ξεκίνησε η γλυκιά ιστορία της ετικέτας Μελίμηλον 9 χρόνια πριν κι έκτοτε η δημιουργός της δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς, δημιουργώντας μοναδικές μαρμελάδες λαχανικών – το σήμα κατατεθέν πλέον της ετικέτας Melimilon Naxou – αλλά και καταπληκτικούς συνδυασμούς με βάση τα φρούτα. Πιστή στην έννοια της λέξης «μελίμηλον», τον όρο που περιέγραφε την πρώτη μαρμελάδα των αρχαίων Ελλήνων μόνο από μέλι και φρούτα, συντηρητικά και πρόσθετα δεν έχουν θέση στα βάζα της κυρίας Ευαγγελίας. Μόνο πούλπα ντόπιων, ζουμερών φρούτων και κηπευτικών, ζάχαρη – σε λιγότερη μάλιστα αναλογία από αυτή που απαντάται στις κλασσικές συνταγές – , λεμόνι, Αξιώτικα βότανα και φυσικές πηκτίνες. Οι γεύσεις ξαφνιάζουν κι εντυπωσιάζουν, ειδικά εκείνες με λαχανικά που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί σε μαρμελάδες – η κα Λιανοπόλου είναι κατηγορηματική: «πρόκειται για μαρμελάδες, όχι chutneys» – με γεύση πλούσια αλλά ελαφριά, γεμάτη φρεσκάδα.

Ο καλαίσθητος εσωτερικός χώρος του καφέ θυμίζει κουζίνα ή σαλόνι της γιαγιάς, με όμορφα ξύλινα έπιπλα, ράφια και ντουλάπια γεμάτα βαζάκια, όπου βύσσινα, κίτρα, μανταρίνια, βερίκοκα, λεμόνια, μήλα, μπανάνες, φράουλες, κολοκύθες, ντομάτες, μελιτζάνες κι άλλα κηπευτικά και εξωτικά φρούτα, έχουν μεταμορφωθεί σε λαχταριστές μαρμελάδες. Όλα ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις, μας επιστρέφουν νοερά στις ξέγνοιαστες μέρες στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό και μας κάνουν να αναπολούμε την αυθεντικότητα των αγνών γεύσεων. Κάνουν όμως και πολύ δύσκολη την επιλογή, καθώς κάθε βάζο αποτελεί και μια ιδιαίτερη έμπνευση, που στην ετικέτα του κρύβει προτάσεις ξεχωριστών γευστικών συνδυασμών για μέγιστη απόλαυση.

Δοκιμάζοντας, διαπιστώνουμε ότι όντως το πορτοκάλι με τα σπασμένα πιπέρια είναι ό,τι καλύτερο για τα τυριά του νησιού, η μαρμελάδα κρεμμύδι έχει βραβευθεί, η κόκκινη αλλά και η πράσινη πιπεριά είναι best sellers, η καπνιστή μελιτζάνα αναδεικνύεται με βασιλικό και τσίλι, το καρότο παντρεύεται με πορτοκάλι και καρδάμωμο και η γλυκοπατάτα ταιριάζει τέλεια με ινδοκάρυδο και ανανά. Οι γευστικές προτάσεις απροσδόκητες και η δημιουργικότητα της ιδιοκτήτριας της ετικέτας, ενισχυμένη από σεμινάρια και συνεχή μελέτη, αστείρευτη.

Δίνοντας στην παράδοση μια προχωρημένη πινελιά, προτείνει εξίσου εμπνευσμένους συνδυασμούς και στα φρούτα, με 25 διαφορετικές μαρμελάδες, όπως ακτινίδιο με lime και τζίντζερ, μάνγκο με καβουρντισμένο σουσάμι, μανταρίνι με φουντούκι και βερίκοκο με πικραμύγδαλο. Μετά τις περσυνές νέες προτάσεις – φύλλο φραγκοσυκιάς με τσίλι, μουστάρδα φρούτων και εξωτικό dragon fruit που όμως καλλιεργείται στο Καστράκι της Νάξου -, το φετινό καλοκαίρι το Μελίμηλον μάς ξαφνιάζει πάλι ευχάριστα. Οι νέες μαρμελάδες που θα βρούμε στα ράφια του παντρεύουν αχλάδι με τρούφα, φράουλα με τσίλι, ενώ προστίθεται και το αγαπημένο τριαντάφυλλο.

Σπιτικό brunch σε μια φιλόξενη, σκιερή αυλή

Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε με ποιες μαρμελάδες θα συνοδεύσετε τα πλατό τυριών κι αλλαντικών ή το πρωινό σας, είναι να τις δοκιμάσετε στο λαχταριστό brunch του Café Μελίμηλον. Πλουσιότατες ομελέτες, τηγανόψωμα, τηγανίτες, καγιανάδες και αυγά ποσέ συνοδεύονται από αξιώτικη γραβιέρα, σύγκλινο και ζαμπόνι Νάξου, φρέσκα λαχανικά, άφθονα μυρωδικά και ταιριάζονται με την κατάλληλη μαρμελάδα που αναδεικνύει κάθε πιάτο. Δοκιμάστε την πρωτότυπη «Κολοκυθοπαστίτσα», μια ζουμερή ομελέτα με γλυκιά κολοκύθα, γραβιέρα και ζαμπόνι και θα διαπιστώσετε πόσο ταιριάζει με τη μαρμελάδα μανταρινιού με παπαρουνόσπορο. Στη λίστα των λαχταριστών γλυκών κυριαρχούν οι τηγανίτες με διάφορες σοκολάτες, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και πάντα την ανάλογη μαρμελάδα. Ξεχωρίζει η σπεσιαλιτέ «Μελατούτα» με κρέμα λεμονιού και πλούσια σάλτσα από φρούτα του δάσους.

Διαμέσου του δημιουργικού αναβρασμού που επικρατεί από πολύ νωρίς το πρωί στην κουζίνα, πανταχού παρούσα η κυρία Λιανοπούλου, επιβλέπει και συντονίζει τα πάντα: τη βλέπεις είτε πάνω από κατσαρόλες, ανακατεύοντας φρεσκοκομμένα φρούτα που βράζουν με μυρωδικά, είτε να στήνει τα εντυπωσιακά πιάτα του πρωινού. Έμπνευσή της η ίδια η ελληνική φύση και οι θρεπτικοί καρποί της. Βασικά συστατικά στα όλο γλύκα βαζάκια της, η φρεσκάδα, η πρωτοτυπία, η ποιότητα και η διαφάνεια στη χειροποίητη παρασκευή. Μπαίνοντας στην κουζίνα μαζί της, διαπιστώσαμε ότι όντως τα παραπάνω ισχύουν και μάλιστα πήραμε bonus τη συνταγή για την αγαπημένη και πολύ αρωματική μαρμελάδα «Ροδάκινο και Βανίλια», που συνδυάζεται με ώριμα τυριά ή αλλαντικά και ταιριάζει εξίσου στο ψωμί, σε γιαούρτι ή παγωτό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη συνταγή για τη μαρμελάδα «Ροδάκινο και Βανίλια» που παραχώρησε σε εμάς το Café Μελίμηλον:

Μαρμελάδα ροδάκινο και βανίλια

Υλικά
2 πράσινα μήλα
1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα
½ κιλό κόκκινες βανίλιες
5-6 φύλλα φρέσκιας μέντας
1-2 τεμάχια αστεροειδής γλυκάνισος
χυμό από 2 ολόκληρα ακέρωτα λεμόνια
½ κιλό κρυσταλλική ζάχαρη

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα ψιλοκόβουμε και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με λίγο νερό και το χυμό λεμονιού. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τα ροδάκινα και τις βανίλιες, όλα κομμένα σε κομμάτια, και συνεχίζουμε το βρασμό ώσπου να μαλακώσουν τα φρούτα. Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, αναδεύοντας χαλαρά και με αγάπη έως ότου δέσει και πήξει η μαρμελάδα μας.