Δύσκολα να συναντήσετε κοινό που να μην αγαπά τα γλυκά και πόσο μάλλον, ανθρώπους που προβάλλουν εύκολα αντίσταση στη σοκολάτα. Από τα παραδοσιακά μαμαδίστικα σοκολατένια κέικ που κάνουν τα κυριακάτικα μεσημέρια να μοσχοβολούν σπιτική θαλπωρή, μέχρι εκείνα που ανήκουν σε πιο «ψαγμένες», γαστρονομικά, κατηγορίες, όλα βρίσκουν σε κάθε κουζίνα, σε κάθε περίσταση και εποχή, τη θέση που τους αξίζει.

Ένα σοκολατένιο γλυκό ή μια τούρτα για να γίνει ακόμη πιο… κολασμένο θέλει ένα frosting, ελληνιστί γλάσο. Είτε επιλέξετε cream cheese, είτε butter cream, Nutella ή ακόμα -για vegan εκτελέσεις- φυτική κρέμα καρύδας, ανάλογα με τα γούστα σας, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε 5 διαφορετικά frosting που ταιριάζουν σε κέικ ή σε σπιτικές τούρτες και που μεταμορφώνουν ένα απλό γλυκό σε κάτι πιο ιδιαίτερο και μοναδικό.

Ποια frosting, όμως, αγαπούν περισσότερο τα σοκολατένια γλυκά;

Ganache σοκολάτας

H ganache σοκολάτας είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και απλό frosting που μπορείτε να ετοιμάσετε για το γλυκό σας. Απλά, ανακατέψτε ίσα μέρη κουβερτούρας με ζεστή κρέμα γάλακτος, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό και έτοιμο. Μια πραγματική ωδή στη σοκολάτα!

Υλικά
250 γρ. κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Τεμαχίστε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και ρίξτε τη σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αποσύρετε την κρέμα γάλακτος από τη φωτιά και προσθέστε τη ζεστή όπως είναι, στην κουβερτούρα. Ανακατέψτε απαλά με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Nutella

Το απόλυτα εθιστικό frosting που δίνει έξτρα σοκολατένια υφή και γεύση στο ήδη σοκολατένιο κέικ σας. Κοινώς, η κόλαση και ο παράδεισος μαζί για τους απανταχού εθισμένους chocacholics. Εκτός από τα κέικ, ταιριάζει φανταστικά και σε brownies, cupcakes αλλά και σε cookies.

Υλικά
1 φλιτζ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό
3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
3/4  φλιτζ. Nutella
3-4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος χτυπημένη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Χτυπήστε το βούτυρο, για 2-3 λεπτά, σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες. Προσθέστε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε τη Nutella, τη κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Χτυπήστε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι το frosting να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες.

Cream cheese

Παχύ και αφράτο σε υφή, αυτό το frosting λειτουργεί καλύτερα όταν απλώνεται σε ένα κέικ που έχει πρώτα κρυώσει. Η γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση του τυριού δένει αναπάντεχα εξισορροπιστικά με την σοκολάτα και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.

Υλικά
1/2 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
1 φλιτζ. τυρί κρέμα
4 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Χτυπήστε το βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι να αφρατέψουν.

Coconut Buttercream

Η αγαπημένη vegan εκδοχή του frosting για τις επίσης vegan εκτελέσεις των cake σοκολάτας. Ο συνδυασμός σοκολάτας-καρύδας θα σας ξετρελάνει.

Υλικά

120 γρ. λάδι καρύδας
200 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουτ. σούπας γάλα καρύδας

Διαδικασία
Ανακατέψτε χρησιμοποιώντας το μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη με το λάδι καρύδας μέχρι να πετύχετε ένα ενιαίο και κρεμώδες αποτέλεσμα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα και ανακατέψτε.

Buttercream

Ο βασιλιάς όλων των frosting καθώς η συνταγή του πατά στην κλασική συνταγή frosting που ταιριάζει σε κάθε τύπο κέικ και από εκεί και πέρα ανάλογα με τις προσθήκες των υλικών που δέχεται (φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί, σοκολάτα κλπ.) εξελίσσεται και η γεύση του.

Υλικά
4 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
1 1/2 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 – 3 κουτ. σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Χτυπήστε τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε μίξερ χειρός για περίπου 4 λεπτά έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρύ και αφράτο. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και μετά το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Raspberry Frosting

Η όξινη γεύση του βατόμουρου έρχεται σε απόλυτη κόντρα αλλά ταυτόχρονα και σε ισορροπία με τη γλυκύτητα της σοκολάτας. Συν τοις άλλοις και λόγω χρώματος, το Rasberry Frosting χαρίζει στο γλυκό σας έναν πιο ιντριγκαδόρικο, οπτικά, χαρακτήρα.

Υλικά
¾ φλιτζ. φρέσκα βατόμουρα
1 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
¾ φλιτζ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Χτυπήστε στο blender τα μούρα με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου ομογενοποιηθούν. Στραγγίστε το μείγμα, περνώντας το από λεπτό μεταλλικό κόσκινο και φυλάξτε το σε ένα μπολ απομακρύνοντας τα υγρά του.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέστε την άχνη ζάχαρη και στο τέλος τον πουρέ των μούρων και συνεχίστε να χτυπάτε για ακόμα 2 λεπτά.

Tips
– Τα παραπάνω frosting αποθηκεύονται στο ψυγείο σας έως και δύο ημέρες.
– Πριν τα χρησιμοποιήσετε φέρτε τα σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν ξανά.