Ήρθαν και οι ζέστες που όλοι περιμένατε. Ξεκίνησε και η γκρίνια για την ανυπόφορη Αθήνα και οι συζητήσεις για τις διακοπές. Αλλά και οι δικοί μου πρωινοί περίπατοι στην πόλη την ώρα που ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό και είναι μια κούκλα.
Χάνομαι στα μικρά στενά των Εξαρχείων, χαζεύω τις πολυκατοικίες που εναλλάσσονται με κάποια εναπομείναντα νεοκλασικά και σταματάω στο Black Salami Microbakery (Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια). Στήνομαι στην ούρα –ναι από νωρίς το πρωί σχηματίζεται ούρα από κόσμο– ενώ χαζεύω τη γεμάτη του βιτρίνα με τα flat bread αργής ωρίμανσης που τα γεμίζουν με πληθωρικό τρόπο. Έγινε γνωστό για εκείνο με το παστράμι Νέας Υόρκης, εγώ όμως θα σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτό με το κολοκύθι, τις ελιές, την ντομάτα και το τυρί. Το καλοκαίρι σε μια μπουκιά. Πρόσφατα έβγαλαν και ένα που το λένε «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Δεν θα τους το χαλάσω, γιατί δεν θυμίζει σε τίποτα το συγκεκριμένο κουλούρι, παρ’ όλα αυτά είναι νόστιμο: γαλοπούλα, μείγμα από τρία τυριά (ανθότυρο, μανούρι και τυρί κρέμα) και μπόλικο σουσάμι (μέσα στο σάντουιτς, όχι από πάνω). Δοκιμάστε το.
Λίγο πιο κάτω είναι το Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, τηλ. 2155408002) στο οποίο σταματάω πάντα για καφέ. Τώρα που κάνει ζέστη, επιλέγω cold brew που τον έχουν συσκευασμένο σαν αναψυκτικό, ή ένα flat white με γάλα βρώμης (ναι είμαι από αυτούς τους περίεργους) με καφέ μοναδικής προέλευσης -όχι μονοποικιλιακό σας παρακαλώ- από Κολομβία. Φοβερή παρέα για τον δρόμο. Κι μιας και είπα για καφέ, αυτή την εβδομάδα εδώ στην Αθήνα γίνεται το World of Coffee, η πιο σημαντική διοργάνωση για τον καφέ παγκοσμίως και παράλληλα διεξάγονται και κάποια παγκόσμια πρωταθλήματα του καφέ (ναι, έχουμε και από αυτά). Με λίγα λόγια, στην πόλη γίνεται «του barista…». Σε πολλά coffee shop του κέντρου μαζεύονται, δοκιμάζουν καφέδες, μιλούν για οξύτητες, αρώματα, γεύσεις κ.ά. που αν είστε μέσα σε αυτό το πνεύμα έχει ενδιαφέρον. Προσωπικά, βρέθηκα σε μια τέτοια συνάντηση στο καινούργιο στέκι του Foyer (Βρυάξιδος 2, Παγκράτι, τηλ. 2107514124) -πριν βρισκόταν δίπλα από το Rex στο κέντρο. Εκεί δοκίμασα κάποιους ενδιαφέροντες καφέδες από ξένους roasters, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες .
Αλλάζω λίγο κατηγορία. Στην Αθήνα είναι επίσης και ο Μιχάλης Χάσικος, αυτός ο πληθωρικός μάγειρας και ιδιοκτήτης του Hasika από το Ρέθυμνο της Κρήτης που θα κάνει περιορισμένες εμφανίσεις, κοινώς ένα pop-up όπως το λέτε εσείς, στο γαστρο-bistro του φίλου Χάρη Νικολούζου, Jerár (Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, τηλ. 2109755764). Αν προλάβετε να κλείσετε τραπέζι μέχρι το Σάββατο έχει καλώς. Αν πάλι όχι, κάντε μια βόλτα από αυτό το συμπαθητικό μαγαζί και δοκιμάστε οπωσδήποτε το τηγανητό κουνέλι σε στιλ nuggets που το συνοδεύει με μια μαγιονέζα με σπετσιερικό, το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούν για την κερκυραϊκή παστιτσάδα. Απλά εθιστικά.
Εξίσου εθιστικά είναι και τα chicken bucket, κομμάτια παναρισμένου, τραγανού κοτόπουλου ιδανικά τηγανισμένα, που σερβίρουν στο all day bar Line (Αγαθοδαίμονος 37 & Ορέστου, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2103421311), που κάθε φορά που το επισκέπτομαι δεν γίνεται να μην τα παραγγείλω. Το Line είναι αυτή η «άναρχη» γραμμή με τα ευφάνταστα και ιδιαίτερα κοκτέιλ και τα «κρασιά» από χυμούς φρούτων σε ζύμωση, που στηρίζει όλη την φιλοσοφία του στο zero waste και τη βιωσιμότητα. Βρέθηκα τις προάλλες και δοκίμασα μια πολύ νόστιμη παραλλαγή του Bloody Mary καθώς κι ένα fruit wine από σύκο που έφερνε σε Shery και είχε μια καλοζυγισμένη και ευχάριστη οξείδωση. Βέβαια δοκίμασα και τα ψωμιά της Φαίδρας Μαυροειδή Σβανά. Αλήθεια πότε θα ανοίξει μαγαζί να δοκιμάζουμε περισσότερα καλούδια από τα χέρια της και όχι να τα βλέπουμε μόνο στο Ιnstagram της;
Τέλος πάντων, αυτά για αυτή την εβδομάδα, την επόμενη με περισσότερα και νόστιμα. Hasta luego chicos!