Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε για 8η χρονιά, η μεγάλη γιορτή κρασιού, η φημισμένη «Δραμοινογνωσία», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού και της σύνδεσής του με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Φέτος, μετά από ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων και δράσεων σε όλα τα σημεία της πόλης, η κορύφωση για τα οινοποιεία ήρθε το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου.
Πλήθος επισκεπτών επέλεξε να ξεναγηθεί στους χώρους του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη με συνοδεία κλασικής μουσικής, καθώς επίσης και να παρακολουθήσει τα επιμορφωτικά master classes. Τα δύο προγραμματισμένα master classes, με θέμα «Παλαίωση και σωστή συντήρηση κρασιών στο σπίτι» και «Το σωστό σερβίρισμα και οι βασικές αρχές ταιριάσματος φαγητού-κρασιού» πραγματοποιήθηκαν από τους οινολόγους του Κτήματος.
«Παλαίωση και σωστή συντήρηση κρασιών στο σπίτι»
Στο πρώτο master class, οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν να κατανοήσουν τους σωστούς τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνει κάποιος να διατηρήσει στο σπίτι του μια φιάλη κρασί και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να έχει μια σωστή διαδικασία παλαίωσης.
Επιπλέον, έγινε η γευστική δοκιμή του Chateau Julia Chardonnay (2013, 2022) εντοπίζοντας με την καθοδήγηση του οινολόγου τα αρώματα και τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο κρασί μετά τα δέκα χρόνια παλαίωσης που προέκυψαν σε σχέση με την τρέχουσα σοδειά, που είχαν παράλληλα οι δοκιμαστές στη διάθεσή τους. Ακολούθησε η δοκιμή του ερυθρού «Αμέθυστου» από τρεις σοδειές (1991, 2001, 2021) βοηθώντας έτσι τον συμμετέχοντα, να αντιληφθεί τις διαφορές που εμφανίζονταν αρωματικά και γευστικά στο κρασί ανά δεκαετία, αλλά και δίνοντάς του, την ευκαιρία να δοκιμάσει δύο σπάνιες παλαιότερες σοδειές από ένα τα πιο χαρακτηριστικά κρασιά του Κτήματος.
«Το σωστό σερβίρισμα και οι βασικές αρχές ταιριάσματος φαγητού-κρασιού»
Στη δεύτερη θεματολογία του master class, δόθηκε βάση στον σωστό τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού, στα διαφορετικά είδη ποτηριών, αλλά και στις βασικές αρχές ταιριάσματος του κρασιού με το φαγητό που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι εύκολα στο σπίτι. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν τα Chateau Julia Merlot του 2021, σερβιρισμένα σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες από μια φιάλη που είχε παραμείνει για ώρες στο ψυγείο, μια στις ζεστές θερμοκρασίες που συγκεντρώνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας και μια στην ιδανική θερμοκρασία ενός συντηρητή, δίνοντας έτσι στον κόσμο να καταλάβει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το κομμάτι της θερμοκρασίας στο τελικό αποτέλεσμα που έχουμε σε ένα σερβιρισμένο ποτήρι κρασί, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά.
Το master class ολοκληρώθηκε με μια μικρή έκπληξη από τους οινολόγους, οι οποίοι προσέφεραν στον κόσμο για δοκιμή το νέο αφρώδες του Κτήματος, «Costa Lazaridi Blanc de Blanc», παρουσιάζοντάς τους τα χαρακτηριστικά του αλλά και τα μικρά μυστικά του food and wine pairing που συστήνουν.
Όσο τα δύο σεμινάρια λάμβαναν χώρα στην αίθουσα γευσιγνωσίας, οι υπόλοιποι επισκέπτες απολάμβαναν live μουσική βιολιού, από τον Κιουρντζιάδη Δημήτρη, μέλος τον «Q Violins», ο οποίος γέμιζε με γνωστές μελωδίες την αίθουσα του οινοποιείου. Εκεί, ο κόσμος είχε την δυνατότητα να συνοδεύσει τα μουσικά ακούσματα με ένα ποτήρι Μαλαγουζιά, Αμέθυστό ροζέ ή Αμέθυστο ερυθρό.
Οι πόρτες του οινοποιείου έκλεισαν το απόγευμα του Σαββάτου, αφήνοντας στους επισκέπτες τις καλύτερες οινικές εμπειρίες. Το επόμενο πρωί, ξεκίνησε το 5ο Wine Trail στην Αδριανή Δράμας, με φιλανθρωπικό σκοπό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δρομείς που έλαβαν μέρος πέρασαν μέσα από τους αμπελώνες της περιοχής, καθώς επίσης και από το οινοποιείο.
Τα master classes συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα με τις ίδιες θεματολογίες, γεμίζοντας με κόσμο και πάλι την αίθουσα της γευσιγνωσίας ενώ παράλληλα το σαξόφωνο της Πωλίνας Κατσαβούνη και το πιάνο του Αλέξανδρου Τσακιρίδη πλαισίωναν το γευστικό ταξίδι των επισκεπτών στους χώρους του οινοποιείου.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για την «Δραμοινογνωσία», τόσο για όλα τα οινοποιεία της πόλης γενικότερα, όσο και για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ειδικότερα.