Ζει, δραστηριοποιείται και καινοτομεί στο κέντρο της Αθήνας γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Η περιοχή τον διάλεξε κι αυτός άκουσε το κάλεσμά της.
Ο Άρης Βεζενές είναι ένας μάγειρας και επιχειρηματίας με φιλοσοφία «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Ζει «εντός» του ιστορικού κέντρου, δρα «εκτός» της πεπατημένης γαστρονομικής σκηνής και παραμένει πάντα «επί τα αυτά», αεικίνητος, γεμάτος νέες ιδέες. Όταν το 2005 έφυγε από το Σικάγο και γύρισε στην Αθήνα, οι φίλοι του μιλούσαν για μια αυτοκτονική επιστροφή, εκείνος όμως όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις γαστρο-Πυθίες, αλλά αντί να «πνιγεί» δημιούργησε, μέσα στην κρίση, νόστιμες και πρωτοποριακές σανίδες γευστικής σωτηρίας.
Το εμβληματικό, πλέον, Vezené σβήνει φέτος τα 12 κεράκια του, στην περιοχή του «Χίλτον», ενώ το Birdman και το νεοσύστατο Ikigai αποτελούν ήδη σήματα κατατεθέντα των πέριξ του Συντάγματος. Τα στενά της Βουλής, της Νίκης και της Σκούφου έχουν μετατραπεί σε ένα πολύβουο μελίσσι πολιτισμών και γεύσεων, σαν μια Japan City στην καρδιά της Αθήνας. «Θα έλεγα, καλύτερα, ένα μικρό Σόχο», απαντά ο Άρης Βεζενές χαμογελαστός. Ο «τρισυπόστατος» χαρακτήρας του κυρίου Βεζενέ (με επιρροές από Αμερική, Ασία, Ελλάδα) ταυτίζεται πλήρως με τα νέα του εγχειρήματα.
Το κινηματογραφικό Birdman σύστησε την ιαπωνική ψησταριά στην Ελλάδα. Είναι το πιο «lifestyle» μπαρ-εστιατόριό του, με πιάτα όπως το smash burger, το οποίο έχει εξυμνηθεί από foodies και διεθνή μέσα γεύσης. «Το πλαίσιο του Birdman είναι πολύ αυστηρό και όντως είναι η πιο lifestyle εκδοχή μου. To smash burger είναι έτοιμο να βγει από το μενού, εγώ είμαι ο δημιουργός του και εγώ αποφασίζω για το μέλλον του. Συνεχώς αναζητώ κάτι καινούριο, όχι άλλο ένα trademark. Δεν με απασχολεί να δημιουργήσω “σχολή”, αλλά εμπειρίες. Πιο πιθανό είναι να δημιουργήσω Birdman Records ή Birdman Clothing παρά να ανοίξω άλλο ένα ίδιο κατάστημα ή να έχω το ίδιο μενού. Οι πυλώνες του μαγαζιού είναι τρεις: αναλογικός ήχος, ξεκάθαρη μπάρα και ιαπωνική ψησταριά».
Ο Άρης λατρεύει την εξειδίκευση, ας ανακατεύεται με πολλά, θαυμάζει αυτούς τους ανθρώπους που τελειοποιούν το όχημα της δουλειάς τους. Αυτή η εμμονή του είναι το «καύσιμο» για όλες τις καινοτομίες που αποφασίζει και παρουσιάζει. Έτσι γεννήθηκε και το Ikigai, λίγα μέτρα από το Birdman, ένα ιαπωνικό ντέλι με κάβα, κρεοπωλείο και μαγειρικό εξοπλισμό. Μπερδευτήκατε; Ο ίδιος ξεκαθαρίζει λέγοντας: «Για να ανοίξω κάτι νέο, έχω εξαντλήσει όλες τις παραμέτρους, ειδάλλως θα είχα τριάντα μαγαζιά. Το Ikigai απευθύνεται τόσο σε ψαγμένους γευσιγνώστες όσο και σε νέους foodies, που θέλουν να απογειώσουν τις μαγειρικές τους επιδόσεις. Δημιουργεί μια μικρο-κουλτούρα νέας γνώσης και εμπειρίας. Έχουμε μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων και πρώτης ύλης, που δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάποιος ένα πιάτο Nobu στην άνεση του σπιτιού του. Ένα ιαπωνικό ξίδι μπορεί να κάνει το πιο σωστό χύλωμα στο αγαπημένο σου γιουβέτσι και να πάει την αγαπημένη σου γεύση ένα βήμα πιο κάτω.
Το κρεοπωλείο που διαθέτουμε δεν θέλει να πουλήσει Kobe, αλλά μια νέα κοπή κρέατος, που μόλις δύο σος μπορούν να δώσουν μια άλλη οπτική στην κρεατοφαγία σε τιμή λιανικής. Το Ikigai θέλει να συστήσει, να δημιουργήσει απορίες και να εκπαιδεύσει. Αυτό με ιντριγκάρει! Το γεγονός ότι μπορώ να γίνω επιδραστικός με κάνει πιο ευτυχισμένο από οτιδήποτε», λέει με αυτοπεποίθηση. Το εγχείρημα έγινε ευτύχημα και ήδη απολαμβάνει viral στιγμές μέσα από τα βίντεο των influencers και των manga lovers, που ίσως να βρήκαν ένα καινούριο στέκι. «Αυτό με συγκινεί. Αυτό είναι το ζητούμενο, να ξεκινήσει από απορία για το τι είναι αυτό και να καταλήξει στέκι και προορισμός», αναφέρει.
Κρέατα, προϊόντα μαγειρικής, κεραμικά, πιάτα, μαχαίρια, φυσικά κρασιά και ουίσκι συνθέτουν μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση. Μιλώντας για την αγάπη του για τα concept stores, που επισκέπτεται αρειμανίως στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, αναρωτιέμαι αν το Ikigai έχει τέτοια κατεύθυνση. «Ναι, ακριβώς. Το βρήκες! Ένα concept κατάστημα γύρω από το φαγητό, αυτή είναι η ιδεολογία του. Το κοινό της Αθήνας είναι αυστηρό και δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις. Πρέπει να προτείνεις πράγματα που μπορούν να προσφέρουν κάτι νέο. Θα επιβιώσουν τελικά αυτές οι ιδέες που αξίζουν», απαντά.
Ο Άρης είναι ένας πολίτης του κόσμου, αλλά βρίσκεται στην Αθήνα από καθαρά προσωπική επιλογή. Ο ίδιος πιστεύει πως η Αθήνα με τις διαφορετικές της στρώσεις μοιάζει με… παστίτσιο! Κάθε μπουκιά κρύβει μια γεύση που ταυτόχρονα περιλαμβάνει και όλες τις υπόλοιπες. «Είμαι τυχερός που δουλεύω στο κέντρο, δεν θα έμενα πουθενά αλλού. Η βόλτα από το σπίτι μου μέχρι τα αγαπημένα μου μπαρ είναι ένας ηλιόλουστος περίπατος στο ιστορικό κέντρο. Νίκης, Καραγεώργη Σερβίας, Κλειτίου, Βύσσης, είναι η βόλτα μου. Στη γειτονιά του Συντάγματος όλοι χαιρετιόμαστε μεταξύ μας, επιχειρηματίες και κάτοικοι, αυτό με κάνει να χαμογελώ. Ελπίζω κι εγώ να βάζω ένα μικρό λιθαράκι στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης».
Κατά τους Ιάπωνες, κάθε άνθρωπος έχει ένα ικιγκάι. Έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι γεννιούνται με αυτό τον σκοπό, κάποιοι τον ψάχνουν. Ο Άρης Βεζενές, που συστήνεται ως tastemaker, δημιουργός γεύσεων δηλαδή και όχι μόνο μάγειρας ή επιχειρηματίας, φαίνεται πως το έχει βρει. Αυτό το raison d’ être , που είναι σημαντικότερο από οποιοδήποτε εστιατόριο, ντέλι, ή το πιο ακριβό ιαπωνικό ουίσκι.