Πληθώρα νόστιμων παραδοσιακών ελληνικών και μεσογειακών γεύσεων με ταιριαστές δημιουργικές νότες σε μια ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα.

Με μια λαμπρή ανανέωση, χώρου και μενού, ξεκίνησε να διανύει τον τέταρτο χρόνο του βίου του το Lost των Βασίλη Στεφανάκη (Noah, Diego), Γιώργου Τσούμα, Αλέξανδρου Καραλίβανου και Λαέρτη Λοϊζίδη. Έμπνευση για το όνομα του μαγαζιού έδωσε η αρχική αδυναμία του, εκ Βόλου ορμώμενου, Βασίλη να βρίσκει δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και η αγάπη του Γιώργου για τα κτίρια της παλιάς, χαμένης ίσως, Αθήνας. Σήμερα, όμως, το Lost Athens στέκει στη γεμάτη δράση οδό Αρχελάου στο Παγκράτι με πνεύμα και ταυτότητα ξεκάθαρη, που το κάνουν να φαίνεται κάθε άλλο παρά «χαμένο».

«Όλη η ιδέα πίσω από το μαγαζί είναι το Κυριακάτικο τραπέζι, η μεγάλη οικογένεια και οι παρέες», μας λέει ο Αλέξανδρος και προσθέτει χαμογελώντας «για εμάς, οι επισκέπτες μας είναι φιλοξενούμενοι στο σπίτι μας, όπου θα δοκιμάσουν γεύσεις που ξυπνούν μνήμες παρέα με παλιούς αλλά και νέους φίλους υπό τους ήχους ευχάριστης μουσικής που συμβάλλει στην καλή διάθεση».

Η μουσική μας ταξιδεύει στις δεκαετίες του ΄80- ’90 με αγαπημένες pop και classic rock επιτυχίες, ενώ τα βράδια της Τετάρτης, μέχρι και αυτά του Σαββάτου, ταλαντούχοι DJs ανεβάζουν τους ρυθμούς διασκέδασης με πιο dance ήχους, που εξακολουθούν, όμως, να επιτρέπουν τις συζητήσεις. Μοναστηριακά ξύλινα τραπέζια, χαλιά, μπουκάλια κρασιού, που έχουν μετατραπεί σε κηροπήγια και βιβλιοθήκες με βιβλία και περιοδικά – από την Πολιτεία του Πλάτωνα και ποιήματα του Καβάφη μέχρι τεύχη των περιοδικών Time και National Geographic – δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα και χαρίζουν ζεστασιά στο, γεμάτο με γήινα χρώματα και βιομηχανικά στοιχεία, χώρο. Μεγάλες πτυσσόμενες τζαμαρίες αγκαλιάζουν το μαγαζί, προσφέροντας άπλετο φως στη σάλα του ισογείου, αλλά και στο πατάρι, καθώς και θέα στα όμορφα δέντρα του δρόμου. Το βλέμμα τραβά το μεγάλο μπαρ και η ανοιχτή κουζίνα που, με τον έντονο φωτισμό της, μοιάζει σα σκηνή θεάτρου με καστ την ομάδα των σεφ και σενάριο της παράστασης το «Μεσογειακό Τραπέζι», όπως οι ίδιοι έχουν ονομάσει το μενού τους.

Παραδοσιακές μεσογειακές και, φυσικά, ελληνικές συνταγές αποδίδονται με σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές και απόλυτα ταιριαστές, χωρίς φανφάρες και πλεονασμούς, δημιουργικές νότες που αντανακλούν τις εμπειρίες και την ευρηματικότητα της executive chef Ελένης Σαράντη και της head chef Ηλέκτρας Ρίγκου. Οι πρώτες ύλες είναι, κυρίως, ντόπιες, εποχιακές και, κατά συνέπεια, φρέσκες, ενώ σχεδόν όλα – σε λίγο καιρό και τα ζυμαρικά – φτιάχνονται στο μαγαζί. Το μενού απαρτίζεται από άκρως δελεαστικές επιλογές, με πιάτα ημέρας να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους.

Το δικό μας δείπνο εγκαινίασε ο γουστόζικος στρογγυλός ξύλινος δίσκος, που κατέφθασε στο τραπέζι γεμάτος καλούδια με χρώματα, αρώματα και, όπως αποδείχθηκε μετά την πρώτη μπουκιά, όμορφες γεύσεις και υφές. Φοκάτσια που φτιάχνουν καθημερινά στο μαγαζί, φάβα Φενεού με φινετσάτα αρώματα από πορτοκάλι, χούμους με πάπρικα, μαυρομάτικα φασόλια, αέρινος ταραμάς με λεμόνι κονφί, τυροκαυτερή με πιπεριά τσίλι (όντως καυτερή!) και χειροποίητες πίκλες λαχανικών και φρούτων. Όμορφα ισορροπημένα γήινα και γλυκόξινα στοιχεία κάνουν παιχνίδι στη σαλάτα με φύλλα μουστάρδας, λαχανικά εποχής, πίκλες από κρεμμύδι και ραπανάκι, μανταρίνι, καραμελωμένο φουντούκι και λάμπνε. Το τηγανόψωμο, με γέμιση φέτας και γραβιέρας και συνοδευόμενο από μαγιονέζα μαύρης τρούφας και σαλάμι Κέρκυρας, αναδείχθηκε σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μας πιάτα, ως επίσης και οι ευφάνταστοι λαχανοντολμάδες με χοιρινό κότσι και πανσέτα, που αγκαλιάζονταν όχι μόνο από λάχανο, αλλά και από μπόλια.

Τα αραντσίνι, αγαπημένος μεζές της Σισελιάνικης κουζίνας, έκρυβαν στο εσωτερικό τους μπεσαμέλ μελιτζάνας και κιμά στιφάδο και καλύπτονταν από στρώμα λεπτοτριμμένης μυζήθρας και τα πικάντικα, al dente χειροποίητα μαντί έπαιρναν γλυκιές και δροσερές γευστικές νότες αλλά και τραγανές υφές από τη σάλτσα τομάτας με μπαχαρικά, το γιαούρτι με σκόρδο, το λεμόνι κονφί και τα κουκουνάρια που το συνόδευαν. Και επειδή «Κυριακάτικο τραπέζι» χωρίς πιάτα που μπαίνουν στη μέση και μοιράζονται δεν υπάρχει, στο μενού του Lost φιγουράρουν sharing μερίδες 2-4 ατόμων, ανάμεσά τους και η εξαίσια σιγομαγειρεμένη πανσέτα που δοκιμάσαμε με μπαχαρικά, πίκλα λάχανο και γκρεμολάτα μυρωδικών. Στα επιδόρπια, η κρέπα με κρέμα πορτοκαλιού, καραμέλα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης έκλεψε την παράσταση. Σε αυτή τη γλυκιά δημιουργία με τη βελούδινη υφή, στρώματα από λεπτές κρέπες και κρέμα εναλλάσσονται ενώ καραμελωμένη παρουσιάζεται η κρέπα που καλύπτει την κορυφή.

 

Τα δροσερά κοκτέιλ, με ονομασίες που παραπέμπουν σε σχετικές με τη Μεσόγειο ιστορίες, είναι επιμέλεια του bartender Βασίλη Νικήτα. Μαζί με κρασιά και μπύρες, ήπιας οινοποίησης από μικρούς, κυρίως, παραγωγούς με μεράκι για τη δουλειά τους, συμπληρώνουν τη λίστα των ποτών που συνοδεύουν άψογα το γεύμα. Το Lost λειτουργεί όλη την ημέρα, προσφέροντας από πρωϊνό, στο οποίο σύντομα θα προστεθούν περισσότερες επιλογές, όπως πιάτα με αυγά, μέχρι βραδινό. Με φιλική ατμόσφαιρα, χαλαρό περιβάλλον, όμορφη μουσική και νόστιμο φαγητό, γίνεται εύκολα αγαπημένο στέκι ενώ περιμένουμε εναγωνίως να το δούμε και το καλοκαίρι όταν, με ορθάνοιχτες τζαμαρίες, θα μοιάζει σίγουρα σα μια μεγάλη, δροσερή και ευχάριστη αυλή.

info
Αρχελάου 7, Παγκράτι, τηλ. 210 7230832

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα

Το άρθρο της εβδομάδας