Patatas bravas
clock icon
40'

Τηγανητές πατάτες με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες σε κύβους 2-3 εκ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού νιφάδες μπούκοβο
  • ηλιέλαιο
  • Για την κόκκινη σάλτσα

  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν, σε σκόνη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα

Θέλετε να δώσετε νέα διάσταση στις πατάτες που σας περίσσεψαν από την προηγούμενη; Αυτές οι πατάτες, εμπνευσμένες από τις ισπανικές patatas bravas θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και μπούκοβο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά κρατώντας το νερό ίσα να σιγοβράζει. Προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για 4΄-5΄ ή μέχρι να μαλακώσουν (θα πρέπει η λάμα ενός μαχαιριού να γλιστράει εύκολα στη σάρκα). Στραγγίζουμε τις πατάτες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε μια μέτρια κατσαρόλα και μόλις κάψει, ρίχνουμε τις προβρασμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε για 5΄-6΄ ώστε εξωτερικά να γίνουν τραγανές. Αν υπάρχει, τις ρίχνουμε σε καλάθι φριτέζας ώστε μέσα στην κατσαρόλα να καλύπτονται καλά από το λάδι, για να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να τις γυρίζουμε. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (αν δεν έχουμε το καλάθι) και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 1΄ μέχρι να γυαλίσει. Σοτάρουμε και το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει το άρωμά του (προσοχή, μη μαυρίσει και καεί). Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα για 10΄-15΄ μέχρι να συμπυκνωθεί.

Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές με την ντοματένια σάλτσα από πάνω και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Luise Hagger

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και μπούκοβο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά κρατώντας το νερό ίσα να σιγοβράζει. Προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για 4΄-5΄ ή μέχρι να μαλακώσουν (θα πρέπει η λάμα ενός μαχαιριού να γλιστράει εύκολα στη σάρκα). Στραγγίζουμε τις πατάτες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 2

Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε μια μέτρια κατσαρόλα και μόλις κάψει, ρίχνουμε τις προβρασμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε για 5΄-6΄ ώστε εξωτερικά να γίνουν τραγανές. Αν υπάρχει, τις ρίχνουμε σε καλάθι φριτέζας ώστε μέσα στην κατσαρόλα να καλύπτονται καλά από το λάδι, για να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να τις γυρίζουμε. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (αν δεν έχουμε το καλάθι) και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 1΄ μέχρι να γυαλίσει. Σοτάρουμε και το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλει το άρωμά του (προσοχή, μη μαυρίσει και καεί). Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα για 10΄-15΄ μέχρι να συμπυκνωθεί.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές με την ντοματένια σάλτσα από πάνω και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Luise Hagger