Τα premium προϊόντα είναι τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας, με υψηλή θρεπτική αξία. Παράγονται με αυστηρές προδιαγραφές και είναι χειροποίητα. Περιέχουν σπάνια συστατικά, χωρίς τεχνητά συντηρητικά, έχουν πολύπλοκη γεύση και συχνά η παραγωγή τους είναι περιορισμένη. Στην αγορά τα βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης premium προϊόντων.
Τα premium προϊόντα είναι άριστα, μέσα και έξω. Η υψηλή θρεπτική αξία, η συγκλονιστική γεύση και η άρτια συσκευασία είναι κανόνες, ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν κορυφαία. Προϋποθέτουν ηθική, σεβασμό στο περιβάλλον και στη διατροφή του ανθρώπου. Η οργανική παραγωγή και η οικολογική συνείδηση θεωρούνται δεδομένες πρακτικές. Τέλος, γιατί συχνά – πυκνά πρέπει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας και να επιβραβεύουμε τους παραγωγούς ή και το αντίστροφο.
Αξία ανεκτίμητη
Είναι γεγονός ότι τα premium προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Όμως, όταν αναφερόμαστε σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, το κόστος θα πρέπει να είναι το τελευταίο κριτήριο αξιολόγησης. Άλλοι παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα: η μακρόχρονη έρευνα, η τεχνογνωσία, ο πολύτιμος χρόνος αναμονής, ο υψηλός βαθμός δυσκολίας, οι εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, οι εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες, έχουν μεγαλύτερη αξία. Θα λέγαμε ανεκτίμητη.
Ποιότητα και γεύση στο επίκεντρο
Το μυστικό της συνταγής για όλα αυτά τα προϊόντα είναι απλό: Η ποιότητα και η γεύση βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Γι αυτό κι εμείς ξεχωρίσαμε 10 ελληνικά premium προϊόντα που αξίζουν μια θέση στα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο.
Η ψυχή του αυγοτάραχου
Πρόκειται για φυσικό αυγοτάραχο, με υψηλή διατροφική αξία. Προέρχεται από μια ήπια διαδικασία ωρίμασης των αυγών του κέφαλου κατά την οποία αποκαλύπτεται ο ζουμερός και κρεμώδης πυρήνας. Έχει θαλασσινή γεύση με χαρακτηριστική βοτανική μεταλλικότητα, χωρίς ίχνος αλατότητας. Στο στόμα έχει βελούδινη υφή και η επίγευση έχει μακρά διάρκεια. Σύμφωνα με έρευνα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, είναι αποδεδειγμένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες, με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα (4,9g/ 100g προϊόντος). Απολαύστε τη φρεσκάδα του, πάνω σε ένα βουτυράτο κράκερ και συνδυάστε το με ένα ποτήρι αφρώδους οίνου, με βότκα ή ακόμα και με ουίσκι.
Παράγεται από την εταιρεία Trikalinos και θα το βρείτε στις βιτρίνες των premium προϊόντων διατροφής και σε ενημερωμένες κάβες με είδη delicatessen.
Σολομός με κρύο κάπνισμα
Αυτοί οι σολομοί έχουν μεγαλώσει με βιολογικές τροφές, σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, στα πεντακάθαρα πηγαία νερά του Αγίου Μάμμα στον Ταΰγετο. Τα φιλέτα σολομού παρασκευάζονται σύμφωνα με την παραδοσιακή Σκωτσέζικη μέθοδο gravlax, δηλαδή, μαρινάρονται σε διαλεχτά μυρωδικά και μπαχαρικά και στη συνέχεια καπνίζονται με αργό τρόπο, φυσικού και ψυχρού καπνίσματος, με ξύλα οξειάς. Τα φιλέτα τεμαχίζονται στο χέρι, δεν περιέχουν πρόσθετα ή χημικά και το αποτέλεσμα είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, με πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση που λιώνει στο στόμα.
Παράγονται από την εταιρεία G-Fish και μπορείτε να τα βρείτε στο δίκτυο καταστημάτων Κωσταρέλος.
Χέλι καπνιστό φιλέτο
Το χέλι αποτελεί ξεχωριστή τροφή στην Ελληνική και τη Μεσογειακή διατροφή. Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, έχει χαρακτηριστικό άρωμα και λεπτή γεύση με ελαφριά λιπαρότητα στο στόμα. Οι Ιχθυοκαλλιέργειες – Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ, με δραστηριότητα στην περιοχή Ψαθοτόπι της Άρτας, εκτρέφουν χέλια αρίστης ποιότητας, που καπνίζονται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα χέλια καθαρίζονται, μπαίνουν στο αλάτι, στη συνέχεια καπνίζονται, φιλετάρονται και τυποποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της ασφάλειας τροφίμων.
Θα το βρείτε στα ψυγεία των supermarket Θανόπουλος.
Θησαυρός από χαβιάρι
Η αγάπη του Γιάννη Βαρβάκη για το χαβιάρι και η εμπορική άνθηση του προϊόντος του που έχει γράψει τη δική του ιστορία είναι ένας ακόμα λόγος για να περηφανευόμαστε. Αυτά τα μικροσκοπικά, σπάνια αυγά του οξύρρυγχου με την πληθωρική γεύση, ξεπερνούν τα όρια του umami και ανεβάζουν στα ύψη τις γαστρονομικές προτιμήσεις. Παράγονται και τυποποιούνται σε υδροβιότοπο έκτασης 330 στρεμμάτων, στις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου. Η παραγωγή αυτού του πολύτιμου εδέσματος γίνεται αποκλειστικά με αργές μεθόδους και φροντίζονται μόνο με το χέρι προκειμένου να διατηρηθεί η απόλυτη ποιότητα της γεύσης. Το Ossetra θεωρείται το υψηλότερης ποιότητας χαβιάρι ιχθυοκαλλιέργειας και το δεύτερο σε ποιότητα και τιμή μετά το Beluga. Υπάρχει ένας σπάνιος τύπος αυγού το Golden Ossetra του οποίου το χρώμα είναι κίτρινο χρυσό και οι πέρλες του είναι μεγάλες και σφιχτές.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το ελληνικό χαβιάρι Thesauris παραγγέλνοντάς στο www.thesauricaviar.com
Λούζα Τήνου
Από τον χάρτη των premium ελληνικών προϊόντων, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο γαστρονομικός πλούτος της Τήνου. Ειδικά στην παραδοσιακή αλλαντοποιία, ξεχωρίζει η φινετσάτη λούζα που μένει στο αλάτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια εμβαπτίζεται σε κόκκινο κρασί, πασπαλίζεται με μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, μάραθο, γαρίφαλο και θρούμπι. Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνική, την οποία τελειοποιεί χρόνο με το χρόνο στο σύγχρονο εργαστήριό του ο Γιάννης Κρητικός. Η λούζα του αλλαντοποιού Γιάννη Κρητικού, έχει ήπια έως ανεπαίσθητη αλατότητα, είναι πιπεράτη τόσο, όσο τραβάει ένας κυκλαδίτικος μεζές, με αρμονία και αρκετά ισορροπημένη αναλογία στα υπόλοιπα μυρωδικά, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο ιδιαίτερα.
Αναζητήστε την στα καταστήματα Μιραν ή επικοινωνήστε με τον παραγωγό στο τηλ.: 22830 29 280
Ολόκληρη μαύρη τρούφα σε χυμό τρούφας
Αυτό το θαύμα της φύσης, η τρούφα, γνωστή από τα αρχαία χρόνια, αποτελεί εκλεκτή τροφή τόσο για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες όσο και για το υπέροχο άρωμα και την ξεχωριστή γεύση. Η εταιρία ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ, με έδρα στην Εύβοια, επενδύει συνεχώς στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τροφών και εξειδικεύεται στην καλλιέργεια μανιταριών. Αποτελεί δε, μία από τις αξιέπαινες προσπάθειες της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης. Στη γκάμα των προϊόντων της υπάρχουν καλλιεργούμενα, φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια και σπάνιες τρούφες, που μπορούν να σφραγιστούν σε μικρά, πολύτιμα βαζάκια. Αυτή η ολόκληρη μαύρη τρούφα συντηρείται σε χυμούς τρούφας και μπορεί να καταναλωθεί λεπτοκομμένη ή τριμμένη, ενώ ο χυμός μπορεί «απογειώνει» σαλάτες, ζυμαρικά και ψητά κρεατικά.
Τα προϊόντα Δίρφυς μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το www.akros.gr
Βιολογικά βρώσιμα άνθη
Τα άνθη σαγηνεύουν τους ανθρώπους είτε προσφέρονται αμπαλαρισμένα σε ανθοδέσμη, είτε στολίζουν ένα πιάτο. Τα βρώσιμα άνθη, παρότι υπήρχαν πάντοτε στην πλούσια βοτανικότητα της ελληνικής γης, μόλις τα τελευταία χρόνια έγιναν αποδεκτά. Αυτή, η πλουμιστή και ευαίσθητη «βρώσιμη» πολυτέλεια, πέρα από τη φυσική ομορφιά, προσφέρει δροσερή, ξινή, πικρή, ανθική γεύση και, σε κάποιες περιπτώσεις, θεραπευτική αξία. Η ομάδα The Chilli Factor, καλλιεργεί μοναδικά και ιδιαίτερα λαχανικά σε 7 στρέμματα στην περιοχή Νέοι Επιβάτες, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η καλλιέργεια είναι βιολογικά πιστοποιημένη και δεν επιτρέπει φυτοφάρμακα, ενώ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τη βιοποικιλότητα και το ανανεώσιμο οικοσύστημα. Αυτή την εποχή καλλιεργούν βιόλα, βέρμπενα, φλοξ, κατιφέ, μποράγκο, άλυσο, buzz button.
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε επικοινωνώντας μαζί τους μέσω των social media (The Chilli Factor) ή στο τηλ. 697 380 2404
Βούτυρο Νάξου με τρούφα και porcini
Αυτό το βούτυρο Νάξου που περιέχει τρούφα και αποξηραμένα porcini αποτελεί μία μοναδική «συμμαχία» δυο πολύτιμων, ελληνικών συστατικών. Η αυθεντική γεύση και τα αληθινά αρώματα του αγελαδινού βουτύρου της Νάξου, σε συνδυασμό με τις σπουδαίες ιδιότητες της τρούφας Tuber Melanosporum και των πολύτιμων porcini, δημιουργεί, στο σύνολό του, ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο ανώτατης θρεπτικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και βιταμίνες και είναι ιδανικό για να απογειώνει πιάτα όπως σπαγγέτι και ομελέτες.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω του eshop www.fungihellas.gr
Ελληνική παρμεζάνα 30 μήνης ωρίμανσης
Η, ελληνικής παραγωγής, παρμεζάνα, κυκλοφορεί με την ονομασία rezzana tossizza και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την παραδοσιακή ιταλική. Αντίθετα μάλιστα, έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για την απόλυτη umami γεύση της. Έχει, αδιαμφισβήτητα, πολύπλοκη γεύση, με τόνους καβουρδισμένου αμύγδαλου και πινελιές βουτύρου που ακολουθείται από μια κοφτερή και αλμυρή επίγευση, με βουτυράτη γλύκα στο τελείωμα. Παράγεται στο τυροκομείο του ιδρύματος Τοσίτσα, με την τεχνογνωσία που έφεραν οι ντόπιοι τυροκόμοι από τη γειτονική Ιταλία ωριμάζοντας 30 μήνες, πριν συσκευαστεί.
Θα τη βρείτε στα supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, τυποποιημένη σε συσκευασία των 320 γρ. ή στο τμήμα των τυριών
Πάστα σπινιάλου με αυγοτάραχο ξιφία
Το σπινιάλο αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική συντήρησης, εφεύρεση των Καλύμνιων ψαράδων, για να διατηρούν τις φούσκες που αλίευαν στις θαλασσινές τους εξορμήσεις, μέσα σε θαλασσινό νερό, σφραγισμένες σε ένα μπουκάλι – συνήθως από ρετσίνα που κουβαλούσαν μαζί τους. Αυτή η ναυτική παράδοση οδήγησε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Καλύμνου στην ίδρυσή της, το 2012, από τις γυναίκες των ψαράδων της Καλύμνου. Με την επωνυμία Kalymnos Sea Food, μεταποιούνται εκλεκτά εδέσματα, εξαιρετικά σημαντικής διατροφικής αξίας. Η πάστα σπινιάλου με αυγοτάραχο ξιφία είναι ένα σπάνιο έδεσμα, που συνδυάζει την εκρηκτική θαλασσινή γεύση της φούσκας, με τη φίνα λιπαρότητα του αυγοτάραχου ξιφία και δημιουργεί μια νέα, πολύπλοκη γεύση που ξεπερνάει τα όρια του umami. Δοκιμάστε την πάστα μαζί με λεπτή φέτα προζυμένιου ψωμιού και απολαύστε με παγωμένη βότκα.
Η παραγωγή είναι περιορισμένη και μπορείτε να την παραγγείλετε από το www.ksf.com.gr