Τώρα που απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τα στενά δεσμά της πανδημίας και ανοίγουμε επιτέλους τα φτερά μας δεν μένουμε πλέον σπίτι αλλά βγαίνουμε ολοένα και περισσότερο. Τρώμε έξω, ταξιδεύουμε, καταναλώνουμε ασταμάτητα και αδιάκοπα. Κάποιες φορές θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στα παλιά και άλλες φορές διψάμε για νέες περιπέτειες. Και όσο αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ παλιού και νέου, τόσο εκσυγχρονιζόμαστε.

Συνήθως, όταν ζούμε μία έντονη συναισθηματική φάση, αναζητάμε πράγματα που γνωρίζουμε και αγαπάμε ήδη – και μέσα στα αγαπημένα συμπεριλαμβάνονται εκείνες οι συνταγές που μας φέρνουν την αίσθηση του σπιτιού και μας θυμίζουν καλύτερες, πιο απλές εποχές. Είτε είναι τα αγαπημένα τρόφιμα της παιδικής ηλικίας είτε είναι η πιο πρόσφατη ανάμνηση κάποιου σνακ σε ένα αγαπημένο ντελικατέσεν, που όμως δεν το έχουμε επισκεφτεί εδώ και δύο χρόνια, λόγω συνθηκών.

Η επιθυμία για νοσταλγικά φαγητά δεν είναι μια νέα τάση, όμως, βγαίνοντας από την πανδημία και μπαίνοντας σε ένα νέο κόσμο, επηρεάζονται οι μέχρι πρότινος γνώριμες νοσταλγικές προτιμήσεις μας.


Τα σύγχρονα νοσταλγικά τρόφιμα
Οι βιομηχανίες τροφίμων δημιουργούν νέες σειρές προϊόντων για να φέρουν τη νοσταλγία στη σύγχρονη εποχή. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε μία γενικότερη ανανέωση στα παλιά γνώριμα. Έτσι, έχουμε πιο δελεαστικά τρόφιμα, με σύγχρονη αισθητική όχι μόνο στη συσκευασία και στο branding αλλά και στη συνταγή. Όσα απευθύνονται σε μεγαλύτερες γενιές, μετατρέπονται σε πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά έως και βιολειτουργικά ή/και με ισχυρισμούς υγείας.

Έτσι, βρίσκουμε τρόφιμα με «καθαρή ετικέτα» (clean label), δηλαδή με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη, με λιγότερα ή καθόλου χημικά πρόσθετα, με βιολογική πιστοποίηση και vegan friendly διάθεση. Όσα νέα προϊόντα απευθύνονται στην Gen Z, μετατρέπουν τα «παλιά» σε πιο μοντέρνες εκδοχές. Στη συσκευασία αποτυπώνεται η παιχνιδιάρικη διάθεση με έντονα χρώματα και με χαρακτήρες από δημοφιλή κόμικς, ενώ στη συνταγή προσθέτουν φαινομενικά αταίριαστα συστατικά. Αυτή η εκκεντρική προσέγγιση έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται «υπερπαραγωγές» που προκαλούν σιελόρροια και αφορμή για instagram stories και tik tok.

Πολυπολιτισμικές γεύσεις
Μας αρέσουν οι άγνωστες κουζίνες και αναζητάμε το καινούργιο. Τολμάμε σε νέες γεύσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος και η αποδοχή παγκόσμιων επιρροών εξακολουθεί να αυξάνεται. Συστατικά από μια κουλτούρα αναμειγνύονται με τεχνικές μαγειρικής και γεύσεις άλλων πολιτισμών, οδηγώντας σε όλο και πιο μούλτι-κούλτι πειραματισμούς. Ωστόσο, η νοσταλγία συνεχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Η αυθεντικότητα δεν είναι απαραιτήτως αυτό που αναζητούν οι καταναλωτές όταν εξερευνούν παγκόσμιες γεύσεις. Στην πραγματικότητα, ενστερνίζονται την ιδέα της ανάμειξης των καλύτερων στοιχείων των πολιτισμών για να δημιουργήσουν κάτι νέο και ενδιαφέρον, αφήνοντας στον κόσμο των παγκόσμιων γεύσεων ένα υπέροχο μυστήριο.

Παράδοση και ρετρό γεύσεις
Μένοντας στο σπίτι για καιρό ανακαλύψαμε οικογενειακές συνταγές και κλασικά επιδόρπια, θυμηθήκαμε τους πληθωρικούς υδατάνθρακες, μάθαμε τα προζυμένια καρβέλια, τις χειροποίητες πίτες και χαιρόμαστε που τα βρίσκουμε πλέον στις υπηρεσίες delivery, στα all day bar και στα ράφια των πολυκαταστημάτων.

Οι αγαπημένες μας γεύσεις γίνονται ευκαιρίες για πειραματισμούς και καινοτομίες, γι’ αυτό και βρίσκουμε κοκτέιλ με γεύσεις επιδόρπιων και επιδόρπια εμπνευσμένα από γεύσεις αλκοολούχων ποτών, σνακ με γεύσεις αγαπημένων φαγητών, μαρμελάδες με μπισκοτένια αρώματα κ.ά.

Πατσαβουρόπιτα vegan
Η εταιρία ΡΟΔΟΥΛΑ μετράει ήδη 23 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο χώρο του τρόφιμου με βασικές αξίες όπως είναι η παράδοση, ο σεβασμός και η δημιουργία. Πρόκειται για την πίτα με την πιο αστεία ονομασία, την αγαπημένη «πατσαβουρόπιτα», σε συνταγή κατάλληλη για vegan. Η πιο αγαπημένη παιδική ανάμνηση στην πιο σύγχρονη εκδοχή της: δεν περιέχει γαλακτοκομικά, λακτόζη και ζωικά προϊόντα, και έχει όλα τα αγνά αρώματα και τη γεύση του τόπου µας.
Θα τη βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ, στο διάδρομο με τα κατεψυγμένα προϊόντα.


Μαρμελάδα μελομακάρονο
Ο πολυμήχανος Αλέξανδρος Στεφανίδης του deli – Olicatessen ήθελε να μετατρέψει το μελομακάρονο σε μαρμελάδα και το κατάφερε χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία της Yiam. Το βασικό φρούτο της μαρμελάδας είναι το μήλο και περιέχει μέλι, πορτοκάλι, ζάχαρη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένη ψίχα καρυδιού. Είναι μέρος από την γκουρμέ συλλογή με τίτλο «melomakarono project» στη γκάμα του οποίου υπάρχει panettone, ρόφημα, σοκολάτα και παγωτό, όλα με γεύση μελομακάρονο!
Θα το βρείτε στα σουπερμάρκετ Θανόπουλος και στο eshop www.olicatessen.gr


Vegan ισλί, χωρίς ζάχαρη
Τα ισλί της οικογένειας Πουρνάρα-Σωτηριάδου πατάνε γερά στην παράδοση της Μικράς Ασίας και του Πόντου ενώ, την ίδια στιγμή, ακολουθούν τη σύγχρονη παγκόσμια διατροφική τάση του «καθαρού τρόφιμου» (clean label). Πρόκειται για τα παραδοσιακά ισλί, που είναι πλασμένα στο χέρι και κεντημένα με το παραδοσιακό τσιμπιδάκι-κειμήλιο της γιαγιάς Κατίνας. Παρασκευάζονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελληνικούς ξηρούς καρπούς και αντί για χημικά συντηρητικά, για τη διατηρησιμότητά τους έχουν προστεθεί πολυφαινόλες ελαιόλαδου. Δεν περιέχουν ραφιναρισμένη ζάχαρη, παρά μόνο τη γλύκα του χυμού σταφυλιού και είναι vegan friendly.
Κυκλοφορούν σε 2 γεμίσεις, με καρύδι και με φιστίκι. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα προϊόντων delicatessen και μπορείτε να τα παραγγείλετε από το www.isledeli.gr

 

Σνακ πρωτεΐνης με γεύση μπισκότων βουτύρου
Οι δημιουργοί των προϊόντων Nutree αγαπούν να παράγουν καινοτόμα σνακ ανώτερης θρεπτικής αξίας με έμπνευση κυρίως από τα υλικά της ελληνικής γης. Τα προϊόντα τους είναι φυσικά, δεν περιέχουν ζάχαρη, είναι βιολειτουργικά και παράγονται σε ευφάνταστους συνδυασμούς γεύσεων. Το σνακ Cookie Dough με γεύση που θυμίζει τα μπισκότα που όλοι αγαπάμε είναι ένα προϊόν πλούσιο σε ενέργεια με 15% πρωτεΐνη.
Θα τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και delicatessen ή στο eshop www.nutree.gr


Γλυκό κουταλιού κυδώνι χωρίς ζάχαρη
Το φίλεμα της Λέλας ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2012 στο Κιάτο Κορινθίας και παράγει χειροποίητα γλυκά και μαρμελάδες με τον παραδοσιακό τρόπο σε μικρές κατσαρόλες, με σιγανή φωτιά και φρέσκα φρούτα. Γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη από φρέσκα διαλεχτά κυδώνια, από την περιοχή του Κιάτου βρασμένα μέσα σε χυμούς φρούτων και αρωματισμένα με αρμπαρόριζα. Περιέχει φρούτα σε ποσοστό 78% και χυμό σταφυλιού. Ταιριάζει απόλυτα με γιαούρτι ή συνοδευτικό με το απογευματινό καφεδάκι.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα www.tofilematislelas.gr

 

Βιολογικό ψωμί αργής ωρίμανσης για τοστ
To Betty’s Bakery εδώ και 6 χρόνια παράγει ανώτερης ποιότητας βιολογικό ψωμί αργής ωρίμανσης, με φυσικό προζύμι και αλεύρι από πετρόμυλο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Αυτό το ψωμί του τοστ είναι ξεχωριστό γιατί είναι το πρώτο που φτιάχτηκε αποκλειστικά με φυσικό προζύμι και αλεύρι από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι που έχει αλεσθεί σε πετρόμυλο. Δεν περιέχει συντηρητικά, αλάτι και ζάχαρη. Έχει συμπυκνωμένη γεύση με στοιχεία ζυμώσεων και προτείνεται καλύτερα φρυγανισμένο γιατί καβουρντίζεται το αλεύρι.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen ή με παραγγελία μέσω του eshop www.bettysbakery.gr (με μηνιαία συνδρομή έρχεται μία φορά την εβδομάδα στην πόρτα σας για να έρχεται όσο το δυνατόν πιο φρέσκο).

 


Μαρμελάδα vodka martini
Η εταιρία Food Surfing έχει έδρα στην περιοχή Γιάννουλη της Λάρισας και μεταποιεί φρούτα και λαχανικά παρασκευάζοντας τρόφιμα που να παρέχουν χαρούμενη διάθεση και ευτυχισμένες στιγμές. Η άριστη ποιότητα των υλικών και η άρτια εκτέλεση των προϊόντων είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης επιστημονικής έρευνας από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Αυτή η «μεθυσμένη» μαρμελάδα έχει βάση το μήλο σε ποσοστό που φτάνει το 55%. Το υπόλοιπο ποσοστό περιέχει Vodka σε ποσοστό 7.5%, Vermouth σε 2.5%, χυμό από λάιμ, ζάχαρη και πηκτίνη. Ταιριάζει πολύ σε μία δροσερή πανακότα, ως γευστικό συμπλήρωμα σε ένα ανθρακούχο νερό, σε μία λεμονάδα, σε ένα κοκτέιλ με βάση τη βότκα ή σε ένα πλατό τυριών.
Στις μαρμελάδες με αλκοόλ θα βρείτε επίσης strawberry margarita, orange spritz, pineapple zombie και μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το eshop www.foodsurfing.gr

 


Δημητριακά Cinnamon Toast Crunch Churros
Αυτά τα δημητριακά είναι ιδανικά για όσους λατρεύουν να τρώνε churros σε κάθε ευκαιρία. Μοιάζει να απευθύνονται σε παιδιά, όμως σίγουρα είναι μια θρεπτική λιχουδιά που επιλέγεται και από τα «μεγαλύτερα» παιδιά όλων των ηλικιών. Τα Cinnamon Toast Crunch Churros έχουν εμπνευστεί από τα λαχταριστά churros. Είναι τραγανά δημητριακά ολικής αλέσεως και ρυζιού με αρώματα κανέλας.
Παράγονται στην Αμερική από την General Mills και διανέμονται στην Ελλάδα μέσω του eshop www.e-snacks.gr

 

Ανθρακούχο νερό με γεύση γιαούρτι
Για τους fun του ιαπωνικού κόμικ One PIece και αυτούς που αναζητούν μία ξεχωριστή γευστική περιπέτεια. Ειδικά παρασκευασμένο για να προσελκύσει την Generation Z.
Εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρία Cardinal και θα το βρείτε στο φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα του Wok Shop.

 

Panettone μελομακάρονο
Μία ιδέα πίσω από την οποία κρύβεται πάλι ο πολυμήχανος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Στεφανίδης. Το panettone παρασκευάζεται στο σύγχρονο ιταλικό ζαχαροπλαστείο Olivieri 1882, που έχει ιστορία 140 ετών με βαθιές ρίζες στην παράδοση και κοιτάζει πάντα προς το μέλλον. Αυτό το αυθεντικό πανετόνε είναι 100% χειροποίητο από προζύμι αργής ωρίμανσης τριών φάσεων, έχει άρωμα κανέλας, γαρίφαλου και φρεσκοκομμένου πορτοκαλιού όπως ακριβώς έχει και το δικό μας, αγαπημένο μελομακάρονο. Ένα πολύ πλούσιο και εξαιρετικά εύπεπτο γλυκό χάρη στη μακροχρόνια ωρίμαση και τη χρήση πρώτων υλών άριστης ποιότητας. Δεν περιέχει συντηρητικά ή ημικατεργασμένα προϊόντα, αρώματα και φυτικά λίπη.
Παρασκευάζεται και διανέμεται αποκλειστικά από την εταιρία Agora. Πωλείται στο δίκτυο της και μπορείτε να το παραγγείλετε από το eshop www.olicatessen.gr