Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στην Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα μια βραδιά αφιερωμένη στην ιταλική κουζίνα, με αφορμή την εβδομάδα ιταλικής κουζίνας στον κόσμο.
Το θέμα της φετινών εκδηλώσεων είναι: «Ευζωία, βιωσιμότητα και καινοτομία: τα συστατικά της ιταλικής κουζίνας για την υγεία των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη». Στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν τις αρχές του zero waste στην κουζίνα, τις ποιοτικές πρώτες ύλες, με έμφαση στη Μεσογειακή διατροφή, που είναι η βάση τόσο της ιταλικής όσο και της ελληνικής κουζίνας.
Καθώς ορισμένα τρόφιμα της ελληνικής και ιταλικής παράδοσης – όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και η παρμεζάνα– έχουν στοχοποιηθεί ως δήθεν επιβλαβή για την υγεία, η Ιταλία προτείνει το Nutrinform, ένα ισορροπημένο σύστημα που δεν κάνει διακρίσεις, βασισμένο σε αντικειμενικά δεδομένα, ικανό να εγγυάται την σωστή και διαφανή πληροφόρηση προς όφελος των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τον ισορροπημένο συνδυασμό τροφών και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να αδικεί συγκεκριμένες παραγωγές ή προϊόντα.
Η βραδιά ήταν οργανωμένη σε 3 διαφορετικές στάσεις. Αρχικά η αίθουσα με τα αλλαντικά και τα τυριά. Στην ίδια αίθουσα ετοιμάζονταν τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία στη συνέχεια μαγείρεψε ο σεφ της ιταλικής πρεσβείας και τα προσέφερε στο κυρίως γεύμα.
Στη δεύτερη αίθουσα δοκιμάσαμε αυθεντική ιταλική καρμπονάρα, που την ετοίμαζε επί τόπου ο σεφ της ιταλικής πρεσβείας Marco Serra και τη σέρβιρε στα πιάτα των καλεσμένων. Λίγο πιο πέρα, φουρνίζονταν pinsa, με διαφορετικά υλικά. Ξεχώρισα αυτή με το τυρί κρέμα και το φιστίκι Αιγίνης. Όλα αυτά συνοδευόμενα από ιταλικά κρασιά.
Τρίτη αίθουσα: τα επιδόρπια. Απλωμένα σε ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι, όπου δέσποζαν τα πανετόνε και τα τιραμισού. Ενώ δεν έλειπε και το παγωτό gelato σε 4-5 γεύσεις, ανάμεσά τους το κάστανο και η τζαντούγια.
Τη βραδιά πλαισίωνε το Aperol Spritz.