tarta-kolokythas-me-spanaki-kai-mple-tyri_oliemagazine.gr
clock icon
60'

Τάρτα κολοκύθας με σπανάκι και μπλε τυρί

Υλικά

  • 220γρ. αλεύρι
  • 175γρ. βούτυρο σε κομμάτια 1 εκ.
  • λίγο νερό κρύο
  • 450γρ. κολοκύθα
  • 450γρ. σπανάκι τρυφερό
  • 2 αβγά
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150γρ. μπλε τυρί
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 150γρ. φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, παντζαρόφυλλα, βαλεριάνα, νεροκάρδαμο)
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
  • 1 πρέζα αλάτι

Tips

  • Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η λύση της έτοιμης ζύμης για τάρτα αν βαριόσαστε να φτιάξετε τη δική σας…

Μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση τάρτας, που συνδυάζει την τραγανή ζύμη της βάσης με κολοκύθα, σπανάκι, κεφαλογραβιέρα και μπλε τυρί.

Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και, με τις άκρες των δακτύλων, τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη για να ενωθεί η ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο.
Αλείφετε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά να μαραθεί. Το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.
Ετοιμάζετε την τάρτα: Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με ένα πιρούνι το blue cheese και τo απλώνετε στην τάρτα. Τέλος, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά.
Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φρέσκα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι σε ένα μπολ και, με τις άκρες των δακτύλων, τα ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν σαν τρίμματα. Προσθέτετε 1-2 κουταλιές νερό κρύο και ζυμώνετε λίγο ακόμη για να ενωθεί η ζύμη. Την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να «σταθεί» για μισή ώρα στο ψυγείο.

Βήμα 2

Αλείφετε με λίγο βούτυρο μια φόρμα για τάρτες (25 εκ.). Τοποθετείτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό φύλλο. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της. Κόβετε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και καλύπτετε την υπόλοιπη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε την κολοκύθα από τους σπόρους και τη φλούδα και την κόβετε σε κύβους των 2 εκ. τους οποίους απλώνετε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά. Χοντροκόβετε το σπανάκι και το σοτάρετε ελαφρά να μαραθεί. Το σουρώνετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε την τάρτα: Απλώνετε το σπανάκι στην τάρτα και ρίχνετε τα κομμάτια κολοκύθας από πάνω. Λιώνετε με ένα πιρούνι το blue cheese και τo απλώνετε στην τάρτα. Τέλος, περιχύνετε με το μίγμα των αβγών και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 5

Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και το σιναπόσπορο και περιχύνετε τα φρέσκα φύλλα σαλάτας. Σερβίρετε την τάρτα με τη φρέσκια σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb