Στο κοσμοπολίτικο αυτό νησί των Δωδεκανήσων, με τα άπειρα all inclusive ξενοδοχεία θα περίμενε κανείς να βασιλεύει η διεθνής κουζίνα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια για την αναβίωση των παραδοσιακών, ροδίτικων συνταγών, τόσο από την πλευρά των εστιατορίων των μεγάλων ξενοδοχείων, όσο και των υπολοίπων εστιατορίων του νησιού. Δίνουν έμφαση τις ντόπιες πρώτες ύλες, πολλές φορές παράγουν και τα δικά τους προϊόντα, ενώ τα περισσότερα συνδυάζουν το καλό φαγητό με ρομαντική ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα.
«Noble Gourmet Restaurant»
Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κεντρικού ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa» και προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, με βάση τη ροδίτικη κουζίνα και πανοραμική θέα στον κόλπο του Φαληρακίου. Οι σεφ Σπύρος Κουγιός και Γιώργος Τρουμούχης ερμηνεύουν με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο παραδοσιακές συνταγές που συνέλεξαν οι ίδιοι από τα χωριά του νησιού πόρτα-πόρτα, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της τοπικής κουζίνας. Το μενού περιλαμβάνει τέσσερα μενού γευσιγνωσίας 5, 7, 9 και 18 πιάτων, με την αυθεντική γεύση των προϊόντων της Ρόδου και προτρέπει τον επισκέπτη του να χρησιμοποιήσει τις αισθήσεις του αφού τα μενού ονομάζονται αντίστοιχα: γνώρισε, νοστάλγησε, μύρισε, γεύσου. Χαρακτηριστικά πιάτα που συναντάμε είναι οι κουαρέλες με φουσκάκια, κάπαρη και κύμινο, το γιαπράκι με παντζάρι, κολοχτύπα και αυγολέμονο και το κροζούμι με μπακαλιάρο, κρεμμύδι, σκόρδο, νεράτζι, γάρο και πετσιά.
Ξενοδοχείο «Elysium Resort & Spa», Καλλιθέα, 22410 45700
«Fresh»
Ένα ακόμη από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου «Elysium Resort & Spa», που σερβίρει μεσογειακή και ροδίτικη κουζίνα δίπλα στη θάλασσα. Απολαύστε ένα a la carte μενού με προσεχτικά επιλεγμένα πιάτα και ταιριάξτε τα με ένα δροσερό ποτό δίπλα στο εντυπωσιακό αίθριο του ξενοδοχείου. Δίνεται έμφαση σε ελαφριά πιάτα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, που ετοιμάζονται από γευστικές πρώτες ύλες.
Ξενοδοχείο «Elysium Resort & Spa», Καλλιθέα, 22410 45700
«12 Νησιά»
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Rodos Palace», σε ένα κομψό σκηνικό, ανάμεσα στους φοίνικες και δίπλα στην πισίνα σερβίρει ένα μενού που εμπνέεται από την τοπική κουζίνα, ενσωματώνοντας έθνικ υλικά και σύγχρονες τεχνικές. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι από προσεχτικά επιλεγμένους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και το δικό τους μποστάνι, ενώ η λίστα κρασιών είναι αρκετά εκτενής.
Ρόδος, Ξενοδοχείο «Rodos Palace», 22410 97222
«Five Senses»
Στο υψηλής αισθητικής εστιατόριο του ξενοδοχείου «Lindos Blu» με την πανοραμική θέα στον κόλπο, θα γευτείτε ένα μενού που σας καλεί να ανακαλύψετε ξανά την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ταιριάζοντάς τη με ένα κρασί από την αρκετά ενημερωμένη λίστα του.
Ξενοδοχείο «Lindos Blu», Βλυχάδα 22440 32110
«Thea»
Ένα από τα εστιατόρια του «Sheraton Rhodes Resort» στην Ιαλυσό, σε ξύλινο deck, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Τα πιάτα του εμπνέονται από την ελληνική κουζίνα, αλλά παρουσιάζονται με πιο ιδιαίτερη, δημιουργική ματιά.
Ξενοδοχείο «Sheraton Rhodes Resort», Ιαλυσός, 2241057537, 2241075000
«Mylos a la carte»
Ένα ακόμη εστιατόριο ξενοδοχείου, αυτή τη φορά του «Atlantica Imperial», με θέα τόσο στη θάλασσα, όσο και στο βουνό. Στεγάζεται σε έναν μύλο, εξού και το όνομά του. Οι επισκέπτες του απολαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τα οποία παρουσιάζονται με νεωτεριστικό στυλ.
Ξενοδοχείο «Atlantica Imperial Resort & Spa», Κολύμπια, 22410 57000
«Άκρες»
Και σε αυτό το καλαίσθητο, παλιό αρχοντικό με τη βεράντα και την ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη της Λίνδου η τοπική κουζίνα αποκτά νέα ματιά με τολμηρές, αλλά ισορροπημένες εκτελέσεις από τον σεφ Γιώργο Λαουδίκο. Από τα «καλέσματα», δηλαδή τα ορεκτικά, ξεχωρίσαμε τα γιαπράκια Λίνδου με χοιρινό κιμά, ρύζι, μεδούλι βοδινό, κρέμα λεμονιού, ενώ από τα «ποψήματα», τα κυρίως πιάτα, την αιγαιοπελαγίτικη στήρα με χόρτα βουνού, παστό λεμόνι, αχιβάδες και σάλτσα κακαβιάς. Όσο για «φίλεμα», δηλαδή επιδόρπιο προτείνουμε το μελεκούνι, με σουσάμι, κρέμα αμυγδάλου, πορτοκάλι, ιβίσκο και παγωτό γύρη.
Λίνδος, 244031927
«Hellas»
Σε έναν χώρο επηρεασμένο από την αρχιτεκτονική της Λίνδου και μια αυλή που εναλλάσσει την πέτρα με το ξύλο και το μέταλλο, ο ροδίτης σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης μοιράζεται το πάθος για τις γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσε. Διαλεχτά προϊόντα παραγωγών του νησιού, μαζί με εκείνα που βγάζουν από τον κήπο τους, ή παράγουν μόνοι τους, όπως το ελαιόλαδο και τα αλλαντικά, συνδέονται με ροδίτικες και όχι μόνο συνταγές με δημιουργικό στυλ.
Πεύκοι, 2244 048316
«Cesar Meze Bar»
Μια σύγχρονη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα που παντρεύει αρμονικά το χθες με το σήμερα πρεσβεύει αυτό το εστιατόριο με executive chef τον Σταύρο Κουστένη. Η ταράτσα, κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου, είναι ιδανική για δείπνο κάτω από τα αστέρια, σε ένα περιβάλλον διακοσμημένο με τοπικές χειροτεχνίες. Το μενού είναι διαφορετικό για το μεσημεριανό γεύμα και άλλο για το δείπνο. Στις προτάσεις του συναντάμε από καλαμάρι με πουρέ φάβα, σαφράν, κάπαρη, τσάτνεϊ ντομάτας και σκόνη ελιάς, μέχρι φιλέτο λαβράκι με σαλάτα πορτοκάλι και κρεμμύδι, ελιές, κάπαρη και κονφί πατάτας. Από τα επιδόρπια ξεχωρίζει ο μπακλαβάς με μους φιστικού, αφρό καρύδας, gelato κανέλα και αλατισμένη ζύμη καραμέλας.
Λίνδος, 2244 031410
«Παράγκα»
Το ελληνικό εστιατόριο «μαγειροτεχνείο», όπως το αποκαλούν οι ίδιοι, βρίσκεται στο χωριό του Απόλλωνα, στο κτίριο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η λέσχη των Ιταλών αξιωματικών. Σήμερα, οι οικογένειες Ευθυμίου και Σεντονά, προσφέρουν στον επισκέπτη αυθεντικές, ροδίτικες γεύσεις, που τους φέρνουν μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια. Έτσι, στο μενού τους βρίσκουμε παλιές συνταγές όπως καραβόλους, φαγητά από τον ξυλόφουρνο ψημένα σε μανατσούκια και ψωμιά πάνω σε ασκινό και μύρτα. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούν πάντα αγνά υλικά και προτιμούν τα τοπικά προίόντα.
Απόλλωνα, 22460 91247
«Ο Ηλίας»
Οικογενειακή ταβέρνα στον Έμπωνα, με μεγάλη σάλα σε ρουστίκ στυλ και βεράντα με πέτρα και ξύλο. Διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία σε ροδίτικα πιάτα, που φτιάχνουν με τις δικές τους πρώτες ύλες, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Ο κύριος Ηλίας έχει αναλάβει τα ψητά και η γυναίκα του τα μαγειρευτά. Θα σας προσφέρουν στο τραπέζι τα δικά τους, παραδοσιακά ροδίτικα ψωμιά που αξίζει να δοκιμάσετε.
Έμπωνας, 2246041415
«Πεταλάς»
Εστιατόριο στα νότια του νησιού, με μεγάλη ποικιλία θαλασσινών και ψαριών, καθώς και άλλων παραδοσιακών πιάτων της ελληνικής κουζίνας. Ξεκίνησε αρκετά παλιότερα ως καφενείο του παππού, που σιγά-σιγά πρόσθεσε και κάποια πιάτα, συνέχισε ως παραδοσιακή ταβέρνα και πλέον έχει μετατραπεί από τον εγγονό Πεταλά σε γκουρμέ εστιατόριο. Το σκηνικό είναι αρκετά ατμοσφαιρικό με τα λευκά στρωμένα τραπέζια να έχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα που γίνεται ακόμη πιο μαγικό την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Κιοτάρι, 22440 47265
«Stegna Kozas
Με ιστορία από το 1932 η ψαροταβέρνα αυτή πάνω στην παραλία των Στεγνών, ξεκίνησε από μια μικρή καλύβα, όπου φτιαχνόταν η συνταγή σαλάτα με το ψάρι, τηγανητό ή ψητό, ανάλογα με την ψαριά, για να μετατραπεί σήμερα σε σύγχρονο εστιατόριο θαλασσινών, το οποίο, όμως, παραμένει πιστό στις αξίες με τις οποίες έγινε γνωστό. Δοκιμάστε ψαρόσουπα με ζωμό από πετρόψαρα, λαβράκι σεβίτσε ή σουπιόρυζο, αλλά και λιγκουίνι αχινού, καλαμαράτα ή ταλιολίνι γαρίδας.
Στεγνά, 22440 22632
«Marco Polo restaurant»
Το εστιατόριο του Marco Polo Mansion, μέσα στην παλιά πόλη, σε μια όμορφη αυλή με λουλούδια είναι το μέρος, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει, μετά από μια κουραστική μέρα. Εδώ μπορεί κανείς να γευτεί από βοδινό φιλέτο, μέχρι ψητό χταπόδι. Το σέρβις είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό.
Αγίου Φανουρίου 37, Παλιά Πόλη, 22410 25562