Η Πάτμος εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει να γίνεται ένας σταθερός προορισμός και για τον νέο κόσμο πια. Αυτό το μικρό, αλλά όμορφο και σημαντικό νησί είναι ένα από τα μέρη που εντάσσονται και στον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, στο Καθολικό της Ιερής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, για αυτό και άλλωστε αποκαλείται και ως ιερό νησί. Ενόψει Δεκαπενταύγουστου είναι και ένας από τους προορισμούς που επιλέγεται από τους Έλληνες.

Πέρα, όμως από αυτό το κομμάτι, η Πάτμος διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα και καλύπτει όλα τα είδη διακοπών που μπορεί κάποιος να θέλει να απολαύσει. Μάλιστα, πολλές φορές δίνει την εντύπωση πως είναι δύο διαφορετικά νησιά. Αν λοιπόν, ο προορισμός σας είναι η Πάτμος ανάμεσα στα άλλα θα βρείτε και επιλογές για να φάτε καλά. Ας δούμε, λοιπόν 5 μέρη στα οποία θα βρείτε σίγουρα καλό φαγητό.

Βαγγέλης (Vaggelis Restaurant Patmos)
Στην όμορφη πλατεία Αγίας Λεβιάς, την κεντρική πλατεία της Χώρας της Πάτμου, βρίσκεται από το 1970 το εστιατόριο «Βαγγέλης». Πρόκειται για ένα από τα βασικά σημεία συνάντησης με καλό φαγητό. Οι γεύσεις που θα βρείτε εδώ είναι μεσογειακές. Μοσχαρίσιες κοπές, κουνέλι στιφάδο, γιουβέτσι με γαρίδες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα. Κατσικίσιο κότσι με αρωματικά μπαχάρια του στη γεύση. Στο τελείωμα μπορείτε να βρείτε κοκτέιλ από τη διπλανή «Στοά», επιχειρήσεις – αδερφάκια στα χρώματα της πλατείας.

Χώρα Πάτμος, τηλ. 22470 31967

Ψιλή Άμμος
Έχοντας την άμμο στα πόδια κάτω από αλμυρίκια εδώ θα απολαύσετε σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό, όπως κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και κατσικάκι. Μέχρι και ρεζερβέ μερίδες μπορεί να ζητήσουν κάποιοι. Μέχρι και οι ομελέτες είναι δημοφιλείς, από πρωινούς επισκέπτες. Η παραλία  με το μικρό ταβερνάκι είναι πανέμορφη, ενώ υπάρχει καλομαγειρεμένο φαγητό από φρέσκα υλικά.

Ψιλή Άμμος, Πάτμος, τηλ. 6972841991

Λάμπη
Στη βόρεια Πάτμο, η ψαροταβέρνα «Λάμπη» ξεχωρίζει, καθώς βρίσκεται πάνω σε ψιλό βότσαλο. Ο μπαχτσές δίπλα, παράγει σχεδόν όλα όσα θα γευτεί ο επισκέπτης εδώ. Γνωστή για τα ψαρικά της αλλά και για την ιδιαίτερη μελιτζανοσαλάτα με τριμμένη τομάτα από επάνω. Έχει λειτουργία 64 χρόνων και είναι στα σταθερά σημεία γαστρονομικής αναφοράς της Πάτμου. Η μελιτζανοσαλάτα, ο θρεπτικός κρίταμος με το ξύδι του, οι κολοκυθοανθοί, το φρέσκο καλαμάρι, το κρασάτο χταπόδι και η ποικιλία από φρέσκα ψάρια αλλά και μια κάβα από επιλεγμένα κρασιά, συνθέτουν την, σχεδόν συνομωτική, γαστριμαργική απόλαυση.

Παραλία Λάμπης, Πάτμος – τηλ. 22470 31490, 6972993479

Flisvos
Το 1959 το ξεκίνησε ο παππούς Κυριάκος Βαμβάκος και μερικά από τα δυνατά τους πιάτα είναι πίτες, μουσακάς, το κατσικάκι αλλά και τα διάσημα ρεβίθια στη γάστρα. Τα τελευταία απέκτησαν φήμη για τη νοστιμιά τους αλλά η συνταγή τους δημιουργήθηκε από λάθος αποτέλεσμα στην προσπάθεια μαγειρέματος της Ρεβυθάδας της Σίφνου.  Στο «Φλοίσβο» χρησιμοποιούν το δικό τους οικολογικό λάδι από ελαιώνα που έχει η οικογένεια στην Κω και τα υπόλοιπα υλικά τα βρίσκουν, όσο είναι αυτό δυνατό, στο νησί της Πάτμου.

Πέτρα, Πάτμος, τηλ. 2247 031380

Τρεχαντήρι
Στη Σκάλα, λίγο πριν τελειώσει ο οικισμός προς τα δυτικά, βρίσκεται ένα ταβερνάκι κλασικό, λαϊκό, ψαροταβέρνα – ουζερί. Η μυρωδιά του ψησίματος στα κάρβουνα η οποία ξεπηδά από τη μικρή κουζίνα στο βάθος και διογκώνεται με την άφιξη των πρώτων πιάτων στο τραπέζι. Η απλότητα του φαγητού μεταφράζεται στα χόρτα, τα ζαρζαβατικά, τα θαλασσινά της ημέρας, χωρίς υπερβολές, στη σπιτική ταραμοσαλάτα.

Σκάλα, Πάτμος, τηλ. 2247034080