Οι γεμιστές ντομάτες είναι αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο. Πέρα από ρύζι και μυρωδικά όμως, μπορούμε να τους προσθέσουμε και εναλλακτικές γεμίσεις, όπως καλαμαράκι.
Υλικά
- 8 μεγάλες ντομάτες
- 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα, μικρά σε μέγεθος
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
- 1 αρωματικό μπουκέτο από φύλλα δάφνης, μαϊντανό & θυμάρι
- 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, μόνο τα φύλλα
- 10 γρ. κουκουνάρι
- 1 χοντρή σκελίδα σκόρδο
- 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το πέστο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας και κρατάμε τα καπάκια τους στην άκρη. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας αδειάζουμε το εσωτερικό τους.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο (μπουκέ γκαρνί). Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε καλαμαράκια και τα βράζουμε για περίπου 10’. Κρατάμε μερικά κεφαλάκια -τα πιο μικρά- ακέραια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το υπόλοιπο σώμα τους. Τα διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο.
Βήμα 3
Πέστο βασιλικού: Στο μούλτι χτυπάμε καλά τα φύλλα βασιλικού με το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 4
Αναμειγνύουμε το πέστο με τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Γεμίζουμε τις ντομάτες με τα καλαμαράκια και κλείνουμε με το καπάκι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση