Τα φθινοπωρινά κυδώνια και ρόδια μετατρέπονται σε λαχταριστές τάρτες, που κλείνουν με τον πιο γλυκό τρόπο τα γιορτινά τραπέζια.
Υλικά
- 200γρ. ζύμη σαμπλέ
- 4 κυδώνια ώριμα
- 2/3 φλιτζανιού ψίχα από φιστίκι Αιγίνης ανάλατη, χοντροκομμένη
- ½ φλιτζάνι σιρόπι γρεναδίνη
- 800γρ. ζάχαρη
- 100γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 1 ρόδι μεγάλο και ώριμο (τα σποράκια)
- 2 λεμόνια
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο αβγού
- 200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, σε κυβάκια
Για τη ζύμη σαμπλέ
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και τον κρόκο του αβγού συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και ομοιογενή. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε.Βήμα 2
Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα κόβετε στα τέσσερα. Αφαιρείτε τους πυρήνες και βάζετε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με δύο λίτρα νερό, τη ζάχαρη και το χυμό από ένα λεμόνι. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και σε μέτρια θερμοκρασία βράζετε για 30 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα παίρνετε τα κομμάτια κυδωνιού από το σιρόπι. Σε δυνατή φωτιά βράζετε το σιρόπι μέχρι να μείνει το μισό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαναβάζετε τα κομμάτια κυδωνιού στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν, με τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τα κυδώνια και τα κρατάτε χωριστά από το σιρόπι τους.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε τέσσερα ατομικά σκεύη για τάρτες διαμέτρου 10εκ. και ύψους 2εκ., Τοποθετείτε σε στεφάνι τα κομμάτια κυδωνιών στον πυθμένα των σκευών και περιχύνετε την κάθε τάρτα με δύο κουταλιές από το σιρόπι που έχετε κρατήσει. Ψήνετε για 45 λεπτά. Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά.Βήμα 4
Ανοίγετε τη ζύμη με έναν πλάστη σε φύλλο και κόβετε δίσκους διαμέτρου 11εκ. Με τους δίσκους σκεπάζετε τα κυδώνια σε κάθε τάρτα, έτσι ώστε το φύλλο ζύμης να κλείσει μέσα τα κυδώνια. Βάζετε πάλι τις τάρτες στο φούρνο και ψήνετε για 10 με 12 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη.Βήμα 5
Αποσύρετε τις τάρτες από το φούρνο, τις αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά, ξεκολλάτε προσεκτικά την ψημένη ζύμη από τα τοιχώματα της κάθε ατομικής ταρτιέρας και αναποδογυρίζετε τις τάρτες σε μια μεγάλη πιατέλα.Βήμα 6
Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε 200ml από το σιρόπι που είχατε κρατήσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό από ένα λεμόνι, το σιρόπι γρεναδίνης και 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη. Ανακατεύετε κυκλικά με αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλείφετε τις τάρτες με το σιρόπι γρεναδίνης και τις πασπαλίζετε με σποράκια ροδιού και τα φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή