Ο Πολωνός δημοσιογράφος Βίτολντ Ζαμπλόβσκι δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει συνομιλίες του με σεφ που εργάστηκαν για μερικούς από τους πιο διαβόητους δικτάτορες όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Ιντί Αμήν, ο Ενβέρ Χόξα, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Πολ Ποτ.

Γνωρίζουμε ότι οι δικτάτορες είναι επιλεκτικοί και συχνά παρανοϊκοί για ό,τι αφορά το φαγητό τους γι’ αυτό και οι σεφ τους είναι άτομα εμπιστοσύνης στην… κλίκα τους. Το μαγείρεμα για τους ανθρώπους αυτής της κάστας μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχώδης διαδικασία ακόμα και στις καλύτερες μέρες γιατί ο «πελάτης» είναι μεγαλομανής και δεσποτικός. Το βιβλίο, που τιτλοφορείται «Πώς να ταΐσετε έναν δικτάτορα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin, έχει ως αντικείμενο τους σεφ που εργάστηκαν για μερικούς από τους πιο τρομακτικούς δικτάτορες. Οι γαστρονομικές τους προτιμήσεις δεν είχαν κάποια ιδιαιτερότητα αλλά αυτό που μάλλον έχει ενδιαφέρον από όσα καταγράφονται στο βιβλίο είναι η μεγάλη ένταση και οι συνθήκες εργασίας των σεφ.

Στον Πολ Ποτ άρεσε το ψητό κοτόπουλο, ο Φιντέλ Κάστρο λάτρευε το παγωτό τρώγοντας μάλιστα τουλάχιστον 10 ή περισσότερες μπάλες με το φαγητό του, στον Χουσεΐν άρεσε η ψαρόσουπα ενώ στον στανλικό δικτάτορα της Αλβανίας τον Χόξα άρεσαν πολύ τα γλυκά. Η φήμη ότι ο Ιντί Αμήν ήταν κανίβαλος έχει προ πολλού απομυθοποιηθεί αλλά το φαγητό που του άρεσε πολύ ήταν η ψητή κατσίκα. Στο βιβλίο οι σεφ περιγράφουν πώς ετοίμαζαν τα πιάτα τους και την αίσθηση του να δουλεύουν για φρενοβλαβείς που μπορεί να ξυπνούσε ένα πρωί και να διέταζε να σκοτώσουν όλο το προσωπικό, όπως αναφέρεται σε σχετικό κεφάλαιο ενώ οι περιγραφές συγκεκριμένων περιστατικών είναι ανατριχιαστικές.

Φωτογραφίες: Εξώφυλλο: Εκδόσεις Penguin, AFP VISUALHELLAS.COM

Δείτε επίσης

Οι διατροφικές συνήθειες 9 διαβόητων δικτατόρων

Η αηδιαστική αποκάλυψη για τις διατροφικές συνήθειες της Τερέζα Μέι

Οι ακραίες διατροφικές συνήθειες του Elvis Presley

Το άρθρο της εβδομάδας