Ενώ τα μέτρα πρόληψης για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά, οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν -εν προκειμένω της εστίασης- ήδη μετρούν πληγές. Οι εστιάτορες στη λογική του «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο» προσπαθούν να βρουν λύσεις βιωσιμότητας για τα εστιατόρια και τα debates δίνουν και παίρνουν.

Πρόσφατη ανάρτηση του σεφ Έκτορα Μποτρίνι αποκαλύπτει μια ακόμα πτυχή των αμέτρητων προβλημάτων που έχουν προκύψει.

«Το ξέρουμε πια, είναι χιλιοειπωμένο, ο κορωνοϊός πλήττει και την οικονομία. Το νιώσαμε στο πετσί μας αφού ο κλάδος της εστίασης δέχτηκε πρώτος το χτύπημα κι αφού τα εστιατόρια ως τόποι κοινωνικής συγκέντρωσης χρειάστηκε να κλείσουν, σχεδόν αμέσως. Οι σεφ-ιδιοκτήτες δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και ήδη είναι εκατομμύρια οι εργαζόμενοι στον κλάδο που έχουν απολυθεί. Και ακόμα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, αν και πως θα καταφέρουμε να ξανανοίξουμε, δεν ξέρουμε πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, εφόσον οι τουρίστες θα έχουν κι αυτοί υποστεί μια ανάλογη χασούρα. Ζούμε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες της ζωής μας. Σιγά-σιγά συνειδητοποιούμε πως ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος με αυτόν που ξέραμε πριν την πανδημία. Η κρίση θα αλλάζει τα πάντα. Ένα μέλλον αβεβαιότητας…Το μόνο που εύχομαι και ελπίζω είναι τη μέρα που θα ξαναρχίσουμε να δουλεύουμε, πάλι όλοι μαζί ως ομάδα, ο καθένας μας να έχει γίνει μια καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Να μας έχει ενδυναμώσει αυτή η σκληρή δοκιμασία. Να νιώθουμε περήφανοι που κρατήσαμε τη συνοχή μας και εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο για να γίνουμε δημιουργικότεροι, για να σκεφτούμε διαφορετικά τον άνθρωπο, το σύνολο, το μέλλον του πλανήτη, την αληθινή ουσία της μαγειρικής, των πραγμάτων γενικότερα και της ζωής μας της ίδιας. Και όταν έρθει και πάλι η ώρα που θα κληθούμε, με τη δουλειά μας – που δεν είναι μόνο χρήμα, αλλά και προσφορά στην κοινωνία, πάντα έλεγα πως είμαστε “πωλητές διασκέδασης” – να είμαστε έτοιμοι να ξαναδώσουμε τη χαμένη χαρά στον κόσμο που θα βγει “φορτωμένος” από την κρίση. Όσο μένουμε ενωμένοι, έστω και διαδικτυακά, ανταλλάσσοντας απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και σχεδιάζοντας το κοινό μας αύριο, τόσο ο περιορισμός του #μένουμεσπίτι, δεν θα είναι απλώς ένας εγκλεισμός και μια απομόνωση, αλλά η ευκαιρία μας να επανακινήσουμε τον κόσμο μας και να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, πιο δυνατοί και πιο συνειδητοί. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε πως τον κερδίσαμε και αυτόν το γαμημένο πόλεμο!», αναφέρει ο σεφ στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας τα hashtags #SaveRestaurants #toosmalltofail #savegreekhospitality #together #bebrave (σώστε τα εστιατόρια, πολύ μικρός για να αποτύχει, σώστε την ελληνική φιλοξενία, μαζί, να είστε γενναίοι).

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Ηχηρό μήνυμα του σεφ Άρη Βεζενέ για την ελληνική εστίαση

Βρετανία: Εστιατόρια κλείνουν με ιδιωτική πρωτοβουλία ελλείψει επίσημων μέτρων

Κορωνοϊός: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση τα εστιατόρια στην Ιταλία

Το άρθρο της εβδομάδας