Ο χαλβάς, με αλεύρι, όπως τον φτιάχνουν στη Νίσυρο, στα Δωδεκάνησα.
Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι, το νερό, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού. Όταν κοχλάσει το μίγμα, το μεταφέρετε σε μπολ. Διαλύετε στο μεταξύ τη σόδα στο ούζο και τα προσθέτετε στο υγρό του μπολ μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με ξύλινη κουτάλα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε το μίγμα στο ταψί του φούρνου και ισιώνετε την επιφάνειά του. Το χαράζετε σε ρόμβους και βάζετε στη μέση κάθε ρόμβου από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Ψήνετε τον χαλβά στο φούρνο για 30 λεπτά.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι της κανέλας για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προς το τέλος ρίχνετε και τον χυμό του
λεμονιού . Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι το γλυκό που πρέπει να έχει στο μεταξύ μισοκρυώσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι, το νερό, τα αμύγδαλα, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού. Όταν κοχλάσει το μίγμα, το μεταφέρετε σε μπολ. Διαλύετε στο μεταξύ τη σόδα στο ούζο και τα προσθέτετε στο υγρό του μπολ μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με ξύλινη κουτάλα.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε το μίγμα στο ταψί του φούρνου και ισιώνετε την επιφάνειά του. Το χαράζετε σε ρόμβους και βάζετε στη μέση κάθε ρόμβου από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Ψήνετε τον χαλβά στο φούρνο για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το ξυλάκι της κανέλας για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προς το τέλος ρίχνετε και τον χυμό του
λεμονιού . Περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι το γλυκό που πρέπει να έχει στο μεταξύ μισοκρυώσει.
Βήμα 4
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή