apodomimenos mpaklavas
clock icon
2:0'

Αποδομημένος μπακλαβάς – μιλφέιγ

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 100γρ. βούτυρο για τα φύλλα
  • 600ml γάλα φρέσκο
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνης
  • 4 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 100γρ. αμύγδαλα καραμελωμένα
  • 100γρ. φουντούκια καραμελωμένα
  • 100γρ. παστελάκια
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο για την κουβερτούρα

Ο μπακλαβάς ξανασυστήνεται και προσφέρεται σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λιώνετε το βούτυρο για να αλείψετε τα φύλλα. Παίρνετε ένα βαθύ, στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 32-36εκ., το βουτυρώνετε καλά και βάζετε μέσα ένα φύλλο, ανασηκώνοντας τριγύρω τα φύλλα που προεξέχουν προς τα πάνω, το βουτυρώνετε και βάζετε δεύτερο και τρίτο φύλλο. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να σχηματιστεί ένα καλάθι. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Σε ορθογώνιο ταψί απλώνετε τρία βουτυρωμένα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσουν τα υλικά σε μια μυρωδάτη κρέμα. Προσοχή μη σας αρπάξει και καεί.
Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να χλιαρέψει, ανακατεύοντας συχνά. Λιώνετε τη σοκολάτα με ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό φρέσκο γάλα και την αφήνετε την άκρη.
Συνθέτετε το γλυκό: Τοποθετείτε το καλάθι από το φύλλο κρούστας σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα. Αδειάζετε μέσα την κρέμα. Σκορπάτε από πάνω της τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και τα παστελάκια κομμένα σε κομματάκια. Παίρνετε το φύλλο κρούστας που ψήσατε στο παραλληλόγραμμο ταψί, το σπάτε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζετε να καρφωθεί στην κρέμα ανάμεσα από τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε το σύνολο με την κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι προτείνοντας στους συνδαιτυμόνες να το φάνε κατευθείαν μέσα από την πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λιώνετε το βούτυρο για να αλείψετε τα φύλλα. Παίρνετε ένα βαθύ, στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 32-36εκ., το βουτυρώνετε καλά και βάζετε μέσα ένα φύλλο, ανασηκώνοντας τριγύρω τα φύλλα που προεξέχουν προς τα πάνω, το βουτυρώνετε και βάζετε δεύτερο και τρίτο φύλλο. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να σχηματιστεί ένα καλάθι. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Σε ορθογώνιο ταψί απλώνετε τρία βουτυρωμένα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσουν τα υλικά σε μια μυρωδάτη κρέμα. Προσοχή μη σας αρπάξει και καεί.

Βήμα 3

Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να χλιαρέψει, ανακατεύοντας συχνά. Λιώνετε τη σοκολάτα με ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό φρέσκο γάλα και την αφήνετε την άκρη.

Βήμα 4

Συνθέτετε το γλυκό: Τοποθετείτε το καλάθι από το φύλλο κρούστας σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα. Αδειάζετε μέσα την κρέμα. Σκορπάτε από πάνω της τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και τα παστελάκια κομμένα σε κομματάκια. Παίρνετε το φύλλο κρούστας που ψήσατε στο παραλληλόγραμμο ταψί, το σπάτε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζετε να καρφωθεί στην κρέμα ανάμεσα από τους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζετε το σύνολο με την κανέλα και το τριμμένο γαρίφαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι προτείνοντας στους συνδαιτυμόνες να το φάνε κατευθείαν μέσα από την πιατέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb