Ο κόκορας χρειάζεται το χρόνο του στο μαγείρεμα αλλά αξίζει η αναμονή.
Υλικά
- 500γρ. σέλινο μόνο τα χοντρά κοτσάνια, σε κομμάτια 5εκ.
- 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κόκορα (1.500γρ. περίπου), σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 2 φλιτζάνια λευκό κρασί
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 3 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη, χοντροκομμένη
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
- 3 κρόκους αβγών
- ½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- χυμό από 2 λεμόνια ζουμερά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Δεν αφήνετε το φαγητό σε δυνατή φωτιά να βράζει για αρκετή ώρα γιατί το αβγολέμονο θα κόψει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τον κόκορα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.Βήμα 2
Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί για 2 λεπτά, ρίχνετε το ζωμό, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να μαγειρευτούν για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.Βήμα 3
Προσθέτετε το σέλινο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμα. Αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο ζωμό ακόμα.Βήμα 4
Βάζετε σε ένα μπολ τους κρόκους, το κορνφλάουρ, το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε, προσθέτετε με μια κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία οι κρόκοι. Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα, πασπαλίζετε με την κάππαρη, το μαϊντανό και κουνάτε την κατσαρόλα να ανακατευτούν.Βήμα 5
Αφήνετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό σε πιάτα.Φωτογραφία: Σταύρος Πεχλιβανίδης - Ελένη Πεταλίδου (Majeriko)