Συχνά σε μενού εστιατορίων παρατηρούμε ορολογίες που πιθανόν να μην γνωρίζουμε. Στην περίπτωσή μας, μαθαίνουμε για το κονφί.

Τον καιρό που ακόμα δεν υπήρχε η κατάψυξη, το αργό μαγείρεμα και στη συνέχεια η αποθήκευση του κρέατος σε ζωικό λίπος ήταν ο πιο εύκολος και διαδεδομένος τρόπος συντήρησής του. Όσο το τρυφερό κρέας κρυώνει, το λίπος στερεοποιείται καλύπτοντας το κρέας. Με τον όρο κονφί στα σημερινά γαστρονομικά δεδομένα περιγράφεται η τεχνική του αργού μαγειρέματος οποιασδήποτε πρώτης ύλης σε λιπαρή ουσία ή σιρόπι με κάποιο συστατικό που βοηθά στη συντήρησή του. Η λέξη προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «confire»,που σημαίνει συντηρώ και αναφέρεται συνήθως σε αλμυρές παρασκευές. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει και κάτι εντελώς διαφορετικό όπως φρούτα ή άλλα γλυκά συστατικά σιγομεγειρεμένα σε ζάχαρη, συσκευασμένα και συντηρημένα σε σιρόπι για χρήση σε διάφορα επιδόρπια. Διαφορετικά συστατικά, ίδιο σκεπτικό.

Το άρθρο της εβδομάδας