rega
clock icon
40'

Ρέγγα γιαχνί με χόρτα

Υλικά

  • 1 ρέγγα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια σέσκουλα βρασμένα
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα, σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 30ml κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • ¼ λεμόνι
  • πιπέρι

Μία συνταγή για να έχετε την πιο νόστιμη ρέγγα στο πι και φι!

Αφαιρείτε προσεκτικά το συκώτι και τα αβγά της ρέγγας αν υπάρχουν. Αφαιρείτε και το κεντρικό κόκαλο από τα φιλέτα και κόβετε το λεπτό κομμάτι της κοιλιάς που έχει τα πλευρικά κόκαλα. Κόβετε το κάθε φιλέτο σε τρία κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια της ρέγγας (από την εσωτερική πλευρά πρώτα) και, αν υπάρχουν, τα αβγά και το συκώτι.
Μόλις πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνετε στο τηγάνι τα χόρτα και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε τα κομμάτια της ρέγγας, τα αβγά και το συκώτι και κλείνετε με καπάκι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, πιπέρι και στύβουμε το λεμόνι. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειαστεί, καθώς η ρέγγα είναι αρκετά αλμυρή. Σερβίρουμε αμέσως.
Πασπαλίζετε με τον άνηθο, πιπέρι και στύβετε το λεμόνι. Δοκιμάζετε και αλατίζετε αν χρειαστεί, καθώς η ρέγγα είναι αρκετά αλμυρή. Σερβίρετε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε προσεκτικά το συκώτι και τα αβγά της ρέγγας αν υπάρχουν. Αφαιρείτε και το κεντρικό κόκαλο από τα φιλέτα και κόβετε το λεπτό κομμάτι της κοιλιάς που έχει τα πλευρικά κόκαλα. Κόβετε το κάθε φιλέτο σε τρία κομμάτια.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια της ρέγγας (από την εσωτερική πλευρά πρώτα) και, αν υπάρχουν, τα αβγά και το συκώτι.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνετε στο τηγάνι τα χόρτα και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Βήμα 4

Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε τα κομμάτια της ρέγγας, τα αβγά και το συκώτι και κλείνετε με καπάκι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον άνηθο, πιπέρι και στύβουμε το λεμόνι. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειαστεί, καθώς η ρέγγα είναι αρκετά αλμυρή. Σερβίρουμε αμέσως.

Βήμα 5

Πασπαλίζετε με τον άνηθο, πιπέρι και στύβετε το λεμόνι. Δοκιμάζετε και αλατίζετε αν χρειαστεί, καθώς η ρέγγα είναι αρκετά αλμυρή. Σερβίρετε αμέσως.