20190122175243_makaronopita
clock icon
60'

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 300γρ. πέννες ή ριγκατόνι
  • 200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κυβάκια
  • 120γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ φλιτζάνι γάλα

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και κυβάκια από αλλαντικό της αρεσκείας σας όπως προσούτο, απάκι, λούτζα, ζαμπόν, κ.λπ.

Η μακαρονόπιτα αποκτά άλλη γευστική διάσταση με την προσθήκη του καπνιστού χαρακτήρα του μετσοβόνε.

Βράζουμε τα ζυμαρικά Σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα (για 5 λεπτά περίπου) και τα στραγγίζουμε. Χωρίς να τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Ανακατεύουμε τα αυγά με τα τυριά και τα προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφουμε με λάδι και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι.

Στρώνουμε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνουμε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζουμε  με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία.

Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα ζυμαρικά Σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα (για 5 λεπτά περίπου) και τα στραγγίζουμε. Χωρίς να τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τα αυγά με τα τυριά και τα προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφουμε με λάδι και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι.

Βήμα 4

Στρώνουμε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνουμε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζουμε  με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία.

Βήμα 5

Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή