Το ρούμι Zacapa Solera 23 και η φιλοσοφία του «Art of Slow» συναντούν τη γαστρονομία, την απόλαυση του καφέ, την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και τους ρυθμούς στην πόλη σε tempo που μπορείς να απολαύσεις.

Το premium ρούμι Zacapa Solera 23, μας συστήνει την έννοια του Art of Slow και τη φιλοσοφία που το συνοδεύει, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη διαδικασία παραγωγής του. Παράλληλα, μας προσκαλεί να «δημιουργήσουμε» τον χρόνο που έχουμε ανάγκη και να τον αξιοποιήσουμε κάνοντας ό,τι πραγματικά αγαπάμε.

Το ρούμι Zacapa Solera 23 παράγεται στην καταπράσινη γη της Γουατεμάλα, σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, σε ένα αποστακτήριο που χαρακτηριστικά αποκαλούν “Το Σπίτι πάνω από τα Σύννεφα”. Είναι αποτέλεσμα ενός σπάνιου terroir, ενός συνδυασμού κλίματος, ηφαιστειογενούς εδάφους και φυσικών παραγόντων, που ενώνονται με την εξειδικευμένη απόσταξη και την αργή διαδικασία ωρίμανσης “Sistema Solera”, για να προσφέρουν αυτό το εξαιρετικά εκλεκτό ρούμι.

Όμως, τι σημαίνει τελικά το Art of Slow και πώς αυτή η φιλοσοφία επηρεάζει θετικά την καθημερινότητά μας; Τη δική τους απάντηση μας δίνουν τέσσερις ταλαντούχοι και δυναμικοί άνδρες, και μας υπενθυμίζουν πως «Όλα τα πράγματα που έχουν σημασία χρειάζονται χρόνο».

Ο πολυταξιδεμένος chef Δημήτρης Κατριβέσης, ο βραβευμένος barista Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου και ο city stroller Δημήτρης Τσακούμης επαναπροσδιορίζουν τη σημασία του Art of Slow μέσα από ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους και εντάσσουν το ρούμι Zacapa Solera 23 στις κορυφαίες εκτιμήσεις τους.

Στην τέχνη της υψηλής μαγειρικής πέρα από τις άριστες πρώτες ύλες, εξίσου σημαντικός είναι ο χρόνος. Χρόνος για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί, να γίνουν ένα, να ωριμάσουν, να εξελιχθούν, να αποκτήσουν σώμα και ψυχή. Μόνο ο χρόνος καταφέρνει να ενώσει τα πάντα – σαν τα συμβολικά ψάθινα δαχτυλίδια (petate) που περικλείουν κάθε φιάλη Zacapa Solera 23. Το αποτέλεσμα, και ειδικά στη γαστρονομία, είναι μοναδικό μόνο όταν υπάρχει υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και ισορροπία. Οι αξιομνημόνευτες εμπειρίες δεν συμβαίνουν βιαστικά. Μέσα από την απλότητα έρχεται η αγνότητα, και όλο αυτό μεταφράζεται σε απόλαυση, μια φιλοσοφία που ενστερνίζεται ο chef Δημήτρης Κατριβέσης στη μαγειρική του.

Κάθε κόκκος καφέ κρύβει μια ολόκληρη ιστορία μέσα του. Κι ο καλύτερος τρόπος για να την ανακαλύψετε και να μπείτε σε έναν κόσμο γεύσεων και αρωμάτων δεν είναι άλλος από το cupping, δηλαδή τη γευσιγνωσία του καφέ. Μια μορφή ιεροτελεστίας για τους απανταχού barista και λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο. Μια διαδικασία που θέλει τον χρόνο της και δεν μπορεί να γίνει βιαστικά, σύμφωνα με τον barista Μιχάλη Δημητρακόπουλο, κάτι αντίστοιχο με την μακρόσυρτη διαδικασία ωρίμανσης του εκλεκτού Zacapa Solera 23.

Ο chef pâtissier Φίλιππος Παπασπύρου αναδεικνύει τη σημασία του να δίνεις χρόνο σε αυτά που πραγματικά αξίζουν, έχοντας ως σημείο αναφοράς ένα ιδανικό συνοδευτικό με ρούμι Zacapa Solera 23, τη bitter σοκολάτα. Για την περίτεχνη δημιουργία ενός γλυκού, απαιτείται ακρίβεια στα υλικά και στην εκτέλεση, καθώς και χρόνος. Τρία στοιχεία που αποτείνουν φόρο τιμής στις αρχές που διέπουν τη διαδικασία παραγωγής και απόσταξης του Zacapa Solera 23.

Ανακαλύψτε αυτό το εξαιρετικό ρούμι, όχι μόνο για την ενδιαφέρουσα γεύση του ή το πολυδιάστατο άρωμά του, αλλά για την αυθεντική κουλτούρα της αργής διαδικασίας ωρίμανσής του που προσδίδει την τέλεια ισορροπία στη γεύση του. Επίτευξη μιας αρμονίας που αναζητά στην καθημερινότητά του και ο city stroller Δημήτρης Τσακούμης, που γυρνά την πόλη για να ανακαλύψει τα κρυμμένα της μυστικά και να τα μοιραστεί μαζί μας. Κάθε μέρα ακολουθεί τους γρήγορους και εξοντωτικούς ρυθμούς της πόλης για να αναζητήσει κάτι νέο προς εξερεύνηση. Όταν τα πράγματα επιταχύνονται ανεξέλεγκτα και όταν όλα γύρω μας «πιέζουν για πιο γρήγορα» έρχεται η κατάλληλη στιγμή για να επιβραδύνεις, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο ίδιος, να μειώσεις τους ρυθμούς σου, να επαναπροσδιορίσεις τη σημαντικότητα του χρόνου στην καθημερινότητά σου και να εντρυφήσεις στη φιλοσοφία του art of slow απολαμβάνοντας αυτό το εξαιρετικό απόσταγμα και ό,τι άλλο σου προσφέρει η ζωή καθημερινά!

Το άρθρο της εβδομάδας