Δεν έχει καθόλου ηλεκτρική κουζίνα και φούρνο, αλλά παρασ(τ)ιές, ξυλόσομπες και ξυλόφουρνο. Χρησιμοποιεί προϊόντα από τα χωράφια του, γάλα, μέλι, λάδι, κρασί της οικογένειας (και ό,τι του λείπει από τους γείτονες και τη γύρω περιοχή), εκτρέφει τις μοναδικές βραχυκέρατες αγελάδες στο νησί και μαγειρεύει κρητικές χωριάτικες συνταγές που σε κάνουν να απορείς γιατί όλες οι αντίστοιχες ταβέρνες στην επαρχία δεν κάνουν το ίδιο πράγμα -αντ’ αυτού προτιμούν να σερβίρουν μπιφτέκια με ροκφόρ.

Ο Στέλιος Τριλυράκης έχει στήσει στη Δρακώνα, ένα χωριό καμιά 20ριά χλμ. έξω από τα Χανιά, την πιο αληθινά slow food ταβέρνα (ονόματι «Ντουνιάς») στην Ελλάδα, βάζοντας στην πρώτη γραμμή πιάτα όπως το γιαχνί με χανιώτικα κάστανα και πατάτες, το μπρόκολο και κουνουπίδι με ξινόχοντρο και φρέσκο αγελαδινό γάλα, το απίθανο μαναρόλι -ένα ξεχασμένο όσπριο της Κρητικής κουζίνας- και τις καλύτερες τηγανητές πατάτες του κόσμου που τις τηγανίζει κανα 45λεπτο μέσα σε πήλινο σκεύος στην παρασιά έξω από το μαγαζί και τις σερβίρει μία-μία σαν κομμάτια χρυσού -που κατά μία έννοια είναι οι συγκεκριμένες.

Του χρόνου, του ετοιμάζει αφιέρωμα το Saveur, το σημαντικότερο περιοδικό γεύσης στον κόσμο. Το αξίζει.

info
Δρακώνα Κεραμίων, Χανιά, Κρήτη, τηλ. 28210 65083.

Το άρθρο της εβδομάδας