ανοίξτε το μενού πλοήγησης
shutterstock_219336338722.gif-fin

Τα ελαφριά του Αυγούστου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα μπάνια και οι βόλτες ζητούν ελαφριά πιάτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι πολύ νόστιμα! Χρειαζόμαστε μόνο τα κατάλληλα υλικά, τα σκεύη, και βέβαια τις συνταγές. Είναι καλύτερο να αποφύγουμε το κόκκινο κρέας, τις βαριές σάλτσες και τα πολλά μπαχαρικά και να προτιμήσουμε το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα λαχανικά της εποχής και τα φρέσκα μυρωδικά.

Τα τηγάνια, οι γάστρες και κατσαρόλες με αντικολλητική επίστρωση θα μας επιτρέψουν να μαγειρέψουμε με ελάχιστη λιπαρή ουσία, και το ψήσιμο στο γκριλ σε σχάρα θα απομακρύνει τα πολλά λίπη από το φαγητό. Το μαγείρεμα στον ατμό θα κρατήσει τις γεύσεις των υλικών που θα αναδειχθούν περισσότερο αν προσθέσουμε έπειτα λίγο ωμό ελαιόλαδο στο πιάτο.

Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, λαχανικά αλλά και ρύζι και πατάτες σε μια λαδόκολλα, να τα κλείσουμε σε πακέτο και να τα ψήσουμε. Το πιο εύκολο και handmade σκεύος κουζίνας που επιτρέπει στο φαγητό να μαγειρευτεί στους ίδιους τους χυμούς του. Μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ολόκληρα ψάρια ή και φέτες ψαριών στη λαδόκολλα, προσθέτοντας μείγματα μυρωδικών και ξύσμα λεμονιού.

Τα σαλατογεύματα είναι μια εξαιρετική λύση για πιάτα πλούσια, νόστιμα και χορταστικά. Κολοκυθάκια, παντζάρια, φασόλια μαυρομάτικα, βλίτα και φρέσκα φασολάκια, μαζί με βραστά αυγά, ψητό κοτόπουλο ή κάποιο θαλασσινό, και με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ γίνονται γευστικότατα πιάτα. Μια καλή εναλλακτική είναι να αντικαταστήσουμε μια ποσότητα του λαδιού στο ντρέσινγκ με mild μουστάρδα. Η νοστιμότατη ελαφρότητα της κουζίνας είναι εδώ!

 

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας τα βρίσκουμε στα Lidl.

Τα ελαφριά του Αυγούστου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα μπάνια και οι βόλτες ζητούν ελαφριά πιάτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι πολύ νόστιμα! Χρειαζόμαστε μόνο τα κατάλληλα υλικά, τα σκεύη, και βέβαια τις συνταγές. Είναι καλύτερο να αποφύγουμε το κόκκινο κρέας, τις βαριές σάλτσες και τα πολλά μπαχαρικά και να προτιμήσουμε το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα λαχανικά της εποχής και τα φρέσκα μυρωδικά.

Τα τηγάνια, οι γάστρες και κατσαρόλες με αντικολλητική επίστρωση θα μας επιτρέψουν να μαγειρέψουμε με ελάχιστη λιπαρή ουσία, και το ψήσιμο στο γκριλ σε σχάρα θα απομακρύνει τα πολλά λίπη από το φαγητό. Το μαγείρεμα στον ατμό θα κρατήσει τις γεύσεις των υλικών που θα αναδειχθούν περισσότερο αν προσθέσουμε έπειτα λίγο ωμό ελαιόλαδο στο πιάτο.

Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, λαχανικά αλλά και ρύζι και πατάτες σε μια λαδόκολλα, να τα κλείσουμε σε πακέτο και να τα ψήσουμε. Το πιο εύκολο και handmade σκεύος κουζίνας που επιτρέπει στο φαγητό να μαγειρευτεί στους ίδιους τους χυμούς του. Μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε ολόκληρα ψάρια ή και φέτες ψαριών στη λαδόκολλα, προσθέτοντας μείγματα μυρωδικών και ξύσμα λεμονιού.

Τα σαλατογεύματα είναι μια εξαιρετική λύση για πιάτα πλούσια, νόστιμα και χορταστικά. Κολοκυθάκια, παντζάρια, φασόλια μαυρομάτικα, βλίτα και φρέσκα φασολάκια, μαζί με βραστά αυγά, ψητό κοτόπουλο ή κάποιο θαλασσινό, και με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ γίνονται γευστικότατα πιάτα. Μια καλή εναλλακτική είναι να αντικαταστήσουμε μια ποσότητα του λαδιού στο ντρέσινγκ με mild μουστάρδα. Η νοστιμότατη ελαφρότητα της κουζίνας είναι εδώ!

 

 

Λεμονόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο
Υλικά
  • 300 γρ. αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 220 γρ. ζάχαρη Καστανή Belcake
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 180 ml ε.π. ελαιόλαδο, απαλό σε γεύση
  • 4 αυγά
  • 2 λεμόνια, τον χυμό τους
  • 1 κουτ. σούπας + ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (από 1 μεγάλο λεμόνι)
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • Για το γλάσο
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
  • παπαρουνόσπορο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα (ή 180°C στις αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες στις μεγάλες πλευρές (αργότερα θα τραβήξουμε το κέικ να το ξεφορμάρουμε εύκολα).

  • 2.

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Μεταφέρουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και «διπλώνουμε» με μαρίζ μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι (όχι παραπάνω).

  • 3.

    Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55΄-60΄ ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στη μέση του κέικ.

  • 4.

    Αφήνουμε στην άκρη για 5΄ να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε τραβώντας προς τα πάνω τις άκρες της λαδόκολλας. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

  • 5.

    Γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με τη 1 κουταλιά χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε όσο ακόμα χυμό χρειάζεται για να γίνει το γλάσο τόσο υδαρές όσο να πέφτει σχετικά εύκολα και περιχύνουμε το κρύο κέικ. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και σερβίρουμε.

Στριφτούδια με κρύα σάλτσα πέστο και ψητά ντοματίνια
Υλικά
  • 500 γρ. Σκιουφιχτά Κρήτης Νώμα
  • 250 γρ. ντοματίνια ελληνικά σε κουβαδάκι, κομμένα στη μέση
  • 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • Για τη σάλτσα πέστο
  • 35 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 40 γρ. κεφαλοτύρι Ελασσόνας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 160 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50 γρ. φύλλα βρώσιμου βασιλικού
Διαδικασία
  • 1.

    Για τη σάλτσα πέστο, προσθέτουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  • 2.

    Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρυώνουμε καλά και στραγγίζουμε.

  • 3.

    Στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο, προσθέτουμε φυλλαράκια θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120⁰C στον αέρα για περίπου 20΄. Ανακατεύουμε τα κρύα ζυμαρικά με τη σάλτσα πέστο, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τα ψητά ντοματίνια και σερβίρουμε.

Ψητός σολομός με γιαούρτι
Υλικά
  • 8 φέτες Σολομό Νορβηγίας
  • ½ κεσέ γιαούρτι Αγελάδος Γάλπο 2%
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λεπτές φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα
  • Θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου Νώμα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • 1.

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ανακατεύετε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, δύο κουταλιές της σούπας από τον ψιλοκομμένο άνηθο, όλο τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο. Σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος βάζετε λαδόκολλα και τοποθετείτε τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω.

  • 2.

    Σκεπάζετε την επιφάνεια με το μίγμα του γιαουρτιού και τον ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά αν είναι ουρά και 8 λεπτά αν είναι σε φέτες.

  • 3.

    Τον σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο άνηθο, γαρνίροντας με φετούλες λεμονιού.

Εύκολα πιτάκια ολικής άλεσης με γέμιση λαχανικών
Υλικά
  • Μερίδες: 4
  • Για τη ζύμη
  • 200 γρ. γιαούρτι Αγελάδος Στραγγιστό Γάλπο
  • 350 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια Πλευρώτους, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3/4 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Νώμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι
  • παπαρουνόσπορο
Διαδικασία
  • 1.

    Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε και αλατίζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Όσο μαγειρεύονται προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αποσύρουμε αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

  • 2.

    Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 2΄. Χωρίζουμε σε 16 ισόποσα ζυμαράκια.

  • 3.

    Πιτάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με την παλάμη μας ή έναν πλάστη πατάμε το κάθε ζυμάρι να πλατύνει και γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τα πιτάκια ενώνοντας και πιέζοντας τις άκρες και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

  • 4.

    Αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τα πιτάκια για 25΄ να ροδίσουν καλά και σερβίρουμε.

  • 5.

    Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με εποχικά λαχανικά ή με όποιο άλλο υλικό μάς αρέσει.

Η χωριάτικη αλλιώς: με κοτόπουλο και ζυμαρικά
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
  • 3 ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 αγγούρι, σε φέτες
  • 1 πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη, στεγνή
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγη φρέσκια Ρίγανη Θεσσαλίας Νώμα
  • 250 γρ. ζυμαρικά Τριβελάκι Combino
  • 1 ½ κουτ. γλυκού πάστα ελιάς
  • 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, βραστό ή ψητό, σε κομμάτια
  • 4-5 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη χωριάτικη ανακατεύοντας τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το αγγούρι, την πιπεριά, τις ελιές, την κάππαρη, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

  • 2.

    Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με την πάστα ελιάς, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  • 3.

    Αναμειγνύουμε τα ζυμαρικά με τη χωριάτικη και το κοτόπουλο, προσθέτουμε τον βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε ανάλογα και σερβίρουμε.

Πικάντικα καλαμαράκια με ελιές
Υλικά
    Μερίδες: 4-5
  • 80 ml Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό καλαμαράκια, σε ροδέλες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 100 ml Χυμό Ντομάτας Ελαφρά Συμπυκνωμένο Baresa
  • 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
  • 150 γρ. ελιές πράσινες εκπυρηνωμένες σε άλμη, Ευ, σε ροδέλες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
  • 1.

    Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 5΄.

  • 2.

    Προσθέτουμε τον μάραθο, όλη την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κλείνουμε με καπάκι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  • 3.

    Περίπου 5΄ πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές.

  • 4.

    Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο επιπλέον.