donuts
clock icon
45'

Αφράτα ντόνατς με ζάχαρη άχνη

Υλικά

    Για τα ντόνατς

  • 500γρ. αλεύρι 55%
  • 40γρ. μαγιά νωπή
  • 200ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 70γρ. βούτυρο 82% μαλακό
  • 4 κρόκους αβγών
  • 2 αβγά
  • 90ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 40γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι στη μύτη 1 κουτ. γλυκού (1 γρ.)

Tips

  • Μπορείτε να πασπαλίσετε τα ντόνατς με ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα ή να τα περιχύσετε με γλάσο λευκό ή σοκολάτας.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να τα ανοίξετε στη μέση και να τα γεμίσετε με σαντιγί και φρέσκα φρούτα, με πραλίνα φουντουκιού ή με μαρμελάδα της επιλογής σας.
  • Μπορείτε επίσης να τα συνοδεύσετε με μέλι ή σάλτσα σοκολάτας.

Ντόνατς είναι στην ελληνιστί οι δικοί μας λουκουμάδες. Όπως και να τους πείτε όμως ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και θα μας θυμηθείτε.

Σε ένα σκεύος, ρίχνετε το γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να γίνουν ζύμη. Αφήνετε αυτή τη ζύμη (προζύμι) για 15 λεπτά σκεπασμένη.

Τη βάζετε στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά ρυθμίζοντας την ταχύτητα στη μεσαία σκάλα. Ανακατεύετε με το γάτζο μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Τη σκεπάζετε πάλι και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να πάρει το διπλάσιο όγκο.

Στη συνέχεια, τη βάζετε σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 2cm και την κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. Ύστερα κόβετε από το κέντρο και αφαιρείτε ένα μικρό κύκλο διαμ. 1εκ. Εναλλακτικά κόβετε τετράγωνα κομμάτια, 5x5εκ. περίπου.

Στρώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε τα κομμάτια. Μην τα βάλετε πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε για 20 λεπτά.

Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι σπορέλαιο (180°C) και αφού φουσκώσουν τα ντόνατς, τα τηγανίζετε. Τα αφήνετε για 2 λεπτά σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και έπειτα τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα σκεύος, ρίχνετε το γάλα. Προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και να λιώσει. Προσθέτετε και το αλεύρι και ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να γίνουν ζύμη. Αφήνετε αυτή τη ζύμη (προζύμι) για 15 λεπτά σκεπασμένη.

Βήμα 2

Τη βάζετε στον κάδο του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά ρυθμίζοντας την ταχύτητα στη μεσαία σκάλα. Ανακατεύετε με το γάτζο μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Τη σκεπάζετε πάλι και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να πάρει το διπλάσιο όγκο.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, τη βάζετε σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 2cm και την κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με τη βοήθεια κουπ πατ διαμέτρου 5 εκ. Ύστερα κόβετε από το κέντρο και αφαιρείτε ένα μικρό κύκλο διαμ. 1εκ. Εναλλακτικά κόβετε τετράγωνα κομμάτια, 5x5εκ. περίπου.

Βήμα 4

Στρώνετε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείτε τα κομμάτια. Μην τα βάλετε πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε με μια πετσέτα και τα αφήνετε για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι σπορέλαιο (180°C) και αφού φουσκώσουν τα ντόνατς, τα τηγανίζετε. Τα αφήνετε για 2 λεπτά σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και έπειτα τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη ή ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.