Spaghetti-Aglio-Olio_anoigma
clock icon
35'

Σπαγγέτι άλιο, όλιο ε πεπεροντσίνο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 3 σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½-1 κουτ. γλυκού κοφτή καυτερό μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
  • 5-6 πιπεριές καυτερές αποξηραμένες (προαιρετικά)
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι

Το σπαγγέτι άλιο, όλιο ε πεπεροντσίνο είναι μια συνταγή διαδεδομένη σε όλη την Ιταλία που προέρχεται απ’ το Abruzzo, ανατολικά της Ρώμης. Πρόκειται για ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ιταλικής σχολής στη δημιουργία πιάτων με έντονο χαρακτήρα, που βασίζονται σε εξαιρετικά λιτές συνθέσεις απλών υλικών, εξαιρετικής ποιότητας. Εδώ η γευστική πανδαισία απαιτεί 4 μόνον υλικά και 15 λεπτά απ’ τον χρόνο σας!

Προετοιμασία: Κόψτε ένα μικρό κεφάλι σκόρδο στη μέση ή εναλλακτικά 3 σκελίδες κομμένες στη μέση και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό. Βάλτε 5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα.

Βάλτε τα σπαγγέτι να βράσουν: Αφού κοχλάσει το νερό για λίγο, προσθέστε 2 κουτ. σούπας αλάτι και μόλις καταλαγιάσει ο βρασμός βάλτε τα σπαγγέτι και το χρονόμετρο στα 10′ να μην σας ξεφύγουν.

Αρωματίζετε το λάδι με σκόρδο και πεπεροντσίνο: Αμέσως μετά, σε μεγάλο τηγάνι που να χωρέσει όλα τα σπαγγέτι στο τέλος, θα βάλετε ελαιόλαδο σε μεσαία ένταση να ζεσταθεί. Προσθέστε το κεφάλι του σκόρδου ή τις σκελίδες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και σε επαφή με το λάδι για να βγάλει τα αρώματά του. Αμέσως μετά προσθέστε το καυτερό και γλυκό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές.

Ο στόχος αυτού του σταδίου είναι να αρωματιστεί το λάδι απ’ τα υλικά και όχι να τηγανίσουμε το σκόρδο, γιατί στη συνέχεια αφού δώσει τ’ αρώματά του θα το πετάξουμε. Δεν θέλουμε υψηλή ένταση ούτε να μαυρίσει το σκόρδο (γιατί πικρίζει), αλλά να τσιγαριστεί τόσο, ώστε να πάρει χρώμα και να μελώσει.

Ανακατεύετε κάθε τόσο, αλλάζετε πλευρά στα σκόρδα και όταν σε 3-4′ δείτε ότι αρχίζει να αρπάζει, σβήνετε την εστία και αφαιρείτε τα σκόρδα.

Ανακατεύετε τα σπαγγέτι με το λάδι: Μόλις γίνουν τα σπαγγέτι, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Κρατάτε και λίγο απ’ το νερό που έβρασαν μήπως χρειαστεί αναζωογόνηση στο δεύτερο πιάτο. Βάζετε πάλι μπρός την εστία σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε καλά να πάει παντού το λάδι και τα πεπεροντσίνι, ώστε να μεταφερθεί η πικάντικη γεύση παντού.

Προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Ιδανικά χρησιμοποιείτε ζεστά βαθιά πιάτα και δεν βάζετε τριμμένο τυρί στην συγκεκριμένη συνταγή.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία: Κόψτε ένα μικρό κεφάλι σκόρδο στη μέση ή εναλλακτικά 3 σκελίδες κομμένες στη μέση και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό. Βάλτε 5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα.

Βήμα 2

Βάλτε τα σπαγγέτι να βράσουν: Αφού κοχλάσει το νερό για λίγο, προσθέστε 2 κουτ. σούπας αλάτι και μόλις καταλαγιάσει ο βρασμός βάλτε τα σπαγγέτι και το χρονόμετρο στα 10′ να μην σας ξεφύγουν.

Βήμα 3

Αρωματίζετε το λάδι με σκόρδο και πεπεροντσίνο: Αμέσως μετά, σε μεγάλο τηγάνι που να χωρέσει όλα τα σπαγγέτι στο τέλος, θα βάλετε ελαιόλαδο σε μεσαία ένταση να ζεσταθεί. Προσθέστε το κεφάλι του σκόρδου ή τις σκελίδες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και σε επαφή με το λάδι για να βγάλει τα αρώματά του. Αμέσως μετά προσθέστε το καυτερό και γλυκό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές.

Ο στόχος αυτού του σταδίου είναι να αρωματιστεί το λάδι απ’ τα υλικά και όχι να τηγανίσουμε το σκόρδο, γιατί στη συνέχεια αφού δώσει τ’ αρώματά του θα το πετάξουμε. Δεν θέλουμε υψηλή ένταση ούτε να μαυρίσει το σκόρδο (γιατί πικρίζει), αλλά να τσιγαριστεί τόσο, ώστε να πάρει χρώμα και να μελώσει.

Ανακατεύετε κάθε τόσο, αλλάζετε πλευρά στα σκόρδα και όταν σε 3-4′ δείτε ότι αρχίζει να αρπάζει, σβήνετε την εστία και αφαιρείτε τα σκόρδα.

Βήμα 4

Ανακατεύετε τα σπαγγέτι με το λάδι: Μόλις γίνουν τα σπαγγέτι, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Κρατάτε και λίγο απ’ το νερό που έβρασαν μήπως χρειαστεί αναζωογόνηση στο δεύτερο πιάτο. Βάζετε πάλι μπρός την εστία σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε καλά να πάει παντού το λάδι και τα πεπεροντσίνι, ώστε να μεταφερθεί η πικάντικη γεύση παντού.

Προσθέτετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Ιδανικά χρησιμοποιείτε ζεστά βαθιά πιάτα και δεν βάζετε τριμμένο τυρί στην συγκεκριμένη συνταγή.