soutzoukakia (2)
clock icon
60'

Σουτζουκάκια ρεβιθιών με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

    Για τα σουτζουκάκια

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 300 ml χυμό ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το τηγάνισμα

  • αλεύρι
  • σπορέλαιο

Tips

  • Μπορείτε να σερβίρετε τα σουτζουκάκια ρεβιθιών με ρύζι ή ακόμη και χωρίς σάλτσα, μόνο με λεμόνι.

Τα σουτζουκάκια αυτά είναι η απόδειξη ότι τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, είναι ένα μοναδικό υλικό που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με χίλιους τρόπους.

Για τα σουτζουκάκια: Μουλιάζετε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό και την επόμενη ημέρα τα απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν. Τα αλέθετε στο multi.

Μουλιάζετε και στύβετε καλά το ψωμί και τρίβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνετε. Πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε.

Για τη σάλτσα: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολάκι. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 1’-2’ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί. Οταν εξατμιστεί προσθέτετε τη ζάχαρη και την ντομάτα ανακατεύοντας καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να συμπυκνωθεί.

Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές και τα ακουμπάτε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό. Μοιράζετε σε πιάτα περιχύνοντας τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας αν θέλετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα σουτζουκάκια: Μουλιάζετε τα ρεβίθια σε ζεστό νερό και την επόμενη ημέρα τα απλώνετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν. Τα αλέθετε στο multi.

Βήμα 2

Μουλιάζετε και στύβετε καλά το ψωμί και τρίβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μεγάλο μπολ ζυμώνετε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνετε. Πλάθετε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνετε.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μπολάκι. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 1’-2’ ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί. Οταν εξατμιστεί προσθέτετε τη ζάχαρη και την ντομάτα ανακατεύοντας καλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να συμπυκνωθεί.

Βήμα 4

Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα από όλες τις πλευρές και τα ακουμπάτε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για 1 λεπτό. Μοιράζετε σε πιάτα περιχύνοντας τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας αν θέλετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Φωτογραφία - Food Styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook