mosxari pilino
clock icon
2:40'

Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)
  • 4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 φλιτζάνια κονιάκ ή κρασί
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 4 – 6 πιπεριές Φλωρίνης
  • 10 – 12 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια
  • 250 – 300 γρ. φέτα
  • αλάτι, πιπέρι

Ο Λάμπρος Βακιάρος βάζει το μοσχαράκι στο πήλινο και γίνεται σαν λουκούμι με τις πιπεριές Φλωρίνης!

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε δύο τρεις φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υγρά.
Κόβετε και αφαιρείτε το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια, γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, έτσι ώστε να μπορέσετε να βάλετε περισσότερη ποσότητα.
Σε ένα μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια από το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, με μια μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές να κοιτάνε προς τα πάνω.
Καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνου για 1,5 με 2 ώρες. Περίπου στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (από φούρνο σε φούρνο μπορεί να αλλάξει η ποσότητα υγρών που θα εξατμιστεί, οπότε αν δείτε, ότι χρειάζεται προσθέτετε έξτρα μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε δύο τρεις φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό ντομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υγρά.

Βήμα 3

Κόβετε και αφαιρείτε το κοτσάνι και τα σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Στη συνέχεια, γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, έτσι ώστε να μπορέσετε να βάλετε περισσότερη ποσότητα.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια από το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, με μια μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές να κοιτάνε προς τα πάνω.

Βήμα 5

Καλύπτετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνου για 1,5 με 2 ώρες. Περίπου στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (από φούρνο σε φούρνο μπορεί να αλλάξει η ποσότητα υγρών που θα εξατμιστεί, οπότε αν δείτε, ότι χρειάζεται προσθέτετε έξτρα μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.