Ολόκληρο γεμιστό αρνάκι που σιγοψήνεται στο μαούρι -ένα πήλινο σκεύος- έως και 24 ώρες! Στην πόλη θα ψηθεί στον φούρνο μας σε ταψί ή σε λαμαρίνα στο φούρνο της γειτονιάς
Υλικά
- 1 αρνάκι 5-6 κιλά
- μερικά λεμόνια για το άλειμμα του αρνιού
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 250γρ. ρύζι νυχάκι
- 1 συκωταριά αρνίσια ψιλοκομμένη
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (προαιρετικά)
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας πελτέ
- 1 ποτήρι ντοματάκια κονκασέ
- 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
- 2 αβγά
- 1 κιλό τυριά διάφορα, κομμένα σε μικρούς κύβους ή τριμμένα (κασέρι, μυζήθρα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, φέτα)
- 100γρ. κουκουναρόσπορους
- 1 ξυλάκι κανέλας
- μπαχάρι
- ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
Tips
- Για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο, πριν ράψετε το αρνί βάζετε στα ανοίγματα πάνω και κάτω από ένα κομμάτι ψωμί.
- Αν θέλετε στρώνετε στο ταψί κληματόβεργες και τοποθετείτε από πάνω το αρνάκι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά το αρνάκι και το περιχύνετε με μπόλικο λεμόνι, μέσα κι έξω. Ρίχνετε ρίγανη και αλατοπιπερώνετε.Βήμα 2
Ζεσταίνετε τέσσερις κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Ρίχνετε και το ρύζι και το σοτάρετε για πολύ λίγο. Προσθέτετε τη συκωταριά και σοτάρετε για μερικά λεπτά μαζί με τον κιμά. Σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε τον πελτέ και τα ντοματάκια, την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατεύετε στη γέμιση τα τυριά, τους κουκουναρόσπορους και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250οC.Βήμα 4
Γεμίζετε το αρνί με το μίγμα, το ράβετε με πολύ χοντρή βελόνα και σπάγκο ψησίματος και το αλείφετε ολόκληρο με ελαιόλαδο. Το αλατοπιπερώνετε και το μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος ή σε λαδωμένο ταψί. Σκορπάτε γύρω από το κρέας κλαδάκια δεντρολίβανου και προσθέτετε στο ταψί λίγο ζεστό νερό.Βήμα 5
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά και κατόπιν χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC και ψήνετε για 4-5 ώρες επιπλέον. Μετά από τις πρώτες 2-3 ώρες αναποδογυρίζετε το αρνάκι για να ροδοκοκκινίσει και από την άλλη πλευρά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey