manitarosoupa anoigma new-1
clock icon
60'

Μανιταρόσουπα με γραβιέρα και σκορδόψωμο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τη 1 ολόκληρη, τις 2 ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο, το άσπρο μέρος, σε κύβους
  • 2 κλαδάκια σέλερι, σε λεπτές φέτες
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, σε φέτες
  • 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε λωρίδες
  • 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 4 φέτες λευκό ψωμί
  • 120 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

H μεγαλύτερη γενιά, οι boomers, αγαπά πολύ τη μανιταρόσουπα και αυτή τη συγκεκριμένη με τη γραβιέρα και το σκορδόψωμο θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, όλο το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα αχνίζουμε μανιτάρια και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τα σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25΄-31΄. Κατόπιν την περνάμε από μπλέντερ να γίνει κρέμα.

Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε τα ψωμάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με λίγο εαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Κατόπιν τρίβουμε πάνω τους τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη στη μέση. Σερβίρουμε τη σούπα σε ζεστά βαθιά πιάτα ρίχνουμε τη γραβιέρα και συνοδεύουμε με τα σκορδόψωμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, όλο το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το πράσο, το σέλερι, το καρότο και τα αχνίζουμε μανιτάρια και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τα σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 2

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε τη σούπα για περίπου 25΄-31΄. Κατόπιν την περνάμε από μπλέντερ να γίνει κρέμα.

Βήμα 3

Ταυτόχρονα φρυγανίζουμε τα ψωμάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα περιχύνουμε με λίγο εαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Βήμα 4

Κατόπιν τρίβουμε πάνω τους τη σκελίδα του σκόρδου κομμένη στη μέση. Σερβίρουμε τη σούπα σε ζεστά βαθιά πιάτα ρίχνουμε τη γραβιέρα και συνοδεύουμε με τα σκορδόψωμα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM