20181105144015_konsome

Υλικά

  • 1 κιλό βοδινό κρέας από στήθος, με κόκαλο
  • 2 καρότα ολόκληρα, καλά καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 2 ντομάτες ολόκληρες
  • 1 κρασοπότηρο γλυκό Μοσχάτο Σάμου
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Tips

  • Μπορείτε μαζί με το κονσομέ να σερβίρετε στο τραπέζι ψημένες φετούλες από ψωμί μπαγκέτα τις οποίες έχετε προηγουμένως αλείψει με μίγμα σκορδοβούτυρου.
  • Το κονσομέ δεν σερβίρεται ποτέ καυτό. Καλό είναι να το έχετε έτοιμο από πριν και, αν χρειαστεί, να το ζεστάνετε ελαφρώς πριν το σερβίρετε.

Το κονσομέ είναι μια διάφανη και διαυγής σούπα με έντονα αρώματα βοδινού ζωμού.

Πλένετε καλά όλα τα υλικά με άφθονο κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό και βάζετε μέσα τα υλικά εκτός από το κρασί, ενώ το νερό είναι κρύο ακόμα.
Ανάβετε το μάτι και αφήνετε το νερό να πάρει βράση. Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζετε για αρκετή ώρα μέχρι να καθαρίσει εντελώς. Βράζετε περίπου για 1 με 1 ώρα και 30 λεπτά και κατόπιν με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κρέας και τα λαχανικά, με τα οποία μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη σαλάτα.
Αφήνετε το ζωμό να χλιαρέψει και τον περνάτε από ψιλή σήτα να φύγουν όλα τα αιωρήματα. Ξαναβάζετε το ζωμό στην κατσαρόλα, τον δοκιμάζετε, προσθέτετε αλάτι και το γλυκό κρασί. Τον αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει ομοιογενής.
Την ώρα που τον σερβίρετε του βάζετε λίγο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι και ανάλογα την περίπτωση μπορείτε μέσα στο ζωμό να βάλετε κύβους από λαχανικά, ραβιόλια ή και κομματάκια από το βρασμένο κρέας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά όλα τα υλικά με άφθονο κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με τρία λίτρα νερό και βάζετε μέσα τα υλικά εκτός από το κρασί, ενώ το νερό είναι κρύο ακόμα.

Βήμα 2

Ανάβετε το μάτι και αφήνετε το νερό να πάρει βράση. Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζετε για αρκετή ώρα μέχρι να καθαρίσει εντελώς. Βράζετε περίπου για 1 με 1 ώρα και 30 λεπτά και κατόπιν με τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κρέας και τα λαχανικά, με τα οποία μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη σαλάτα.

Βήμα 3

Αφήνετε το ζωμό να χλιαρέψει και τον περνάτε από ψιλή σήτα να φύγουν όλα τα αιωρήματα. Ξαναβάζετε το ζωμό στην κατσαρόλα, τον δοκιμάζετε, προσθέτετε αλάτι και το γλυκό κρασί. Τον αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει ομοιογενής.

Βήμα 4

Την ώρα που τον σερβίρετε του βάζετε λίγο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι και ανάλογα την περίπτωση μπορείτε μέσα στο ζωμό να βάλετε κύβους από λαχανικά, ραβιόλια ή και κομματάκια από το βρασμένο κρέας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb