Τα καλαμάρια είναι από τα αγαπημένα μας θαλασσινά και τα μαγειρεύουμε με χίλιους δυο τρόπους. Εδώ τα φτιάχνουμε με μπόλικη σάλτσα ντομάτας, πικάντικη και μοσχομυριστή.
Καθαρίζετε εσωτερικά τα καλαμάρια, αφαιρείτε το κεφάλι και τα μάτια και τα κόβετε σε ροδέλες. Αν θέλετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε και ολόκληρα.
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε και το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα και προσθέτετε και τα καλαμάρια. Αλατίζετε ελαφρά, προσθέτετε το πιπέρι καγιέν και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά.
Όταν τα καλαμάρια πάρουν χρώμα τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Μετά από 10 λεπτά περίπου προσθέτετε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια της κονσέρβας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε και τη δάφνη και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Σερβίρετε τα καλαμάρια ως ουζομεζέ ή ως κυρίως με ζυμαρικό της επιλογής σας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε εσωτερικά τα καλαμάρια, αφαιρείτε το κεφάλι και τα μάτια και τα κόβετε σε ροδέλες. Αν θέλετε, μπορείτε να τα μαγειρέψετε και ολόκληρα.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε και το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα και προσθέτετε και τα καλαμάρια. Αλατίζετε ελαφρά, προσθέτετε το πιπέρι καγιέν και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά.
Βήμα 3
Όταν τα καλαμάρια πάρουν χρώμα τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Μετά από 10 λεπτά περίπου προσθέτετε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια της κονσέρβας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε και τη δάφνη και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Σερβίρετε τα καλαμάρια ως ουζομεζέ ή ως κυρίως με ζυμαρικό της επιλογής σας.