Μια επιλογή από το βιβλίο συνταγών της Ντίνας Νικολάου «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Υλικά
- 500γρ. κανελόνια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα
- 1 μεγάλο κολοκύθι
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
- 2 καρότα καθαρισμένα
- 200γρ. κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους, σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κανελόνια με λαζάνια. Ζεματάτε τα λαζάνια για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να τυλιχθούν εύκολα.
- Για να μη χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι στη γέμιση, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες σε φέτες στο φούρνο, ελαφρά λαδωμένες. Τις ψιλοκόβετε και τις προσθέτετε στα υπόλοιπα σοταρισμένα υλικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, σκουπίζετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά. Τα κόβετε σε μικρούς κύβους, όσο γίνεται στο ίδιο μέγεθος. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.Βήμα 2
Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές, καρότα, κολοκύθα, κρεμμύδι) και σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα.Βήμα 3
Αδειάζετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον μαϊντανό, την ντομάτα, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα κανελόνια ένα ένα και τα τοποθετείτε στο ταψί. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τον χυμό ντομάτας και τον ζωμό και ρίχνετε το μίγμα πάνω στα κανελόνια.Βήμα 4
Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό για 10 λεπτά ακόμα. Το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία - Food Styling: Παναγιώτης Μπελτζινίτης