GARDOUMPAKIA
clock icon
1:10'

Γαρδουμπάκια με χόρτα αβγολέμονο

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνίσια έντερα καλά καθαρισμένα
  • 2 κιλά χόρτα διάφορα (σταμναγκάθι, καυκαλήθρες, μυρώνια)
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 αβγά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ξεχωριστά γαρδουμπάκια με χόρτα αβγολέμονο, που χαρίζουν μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Κόβετε το σταμναγκάθι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε περίπου 1 λίτρο νερό, κλείνετε με καπάκι και βράζετε τα χόρτα μέχρι να γίνουν τρυφερά.
Προσθέτετε τα γαρδουμπάκια και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε για άλλα 10 λεπτά.
Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα και κατόπιν τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε κρόκους και μαρέγκα χτυπώντας απαλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύετε.
Με μια κουτάλα παίρνετε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μίγμα των αβγών χτυπώντας δυνατά με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τέσσερις-πέντε φορές περίπου. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Αφήνετε να πάρει μια βράση, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιατέλα τα χόρτα και από πάνω τα γαρδουμπάκια.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Κόβετε το σταμναγκάθι, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε περίπου 1 λίτρο νερό, κλείνετε με καπάκι και βράζετε τα χόρτα μέχρι να γίνουν τρυφερά.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα γαρδουμπάκια και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε για άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 3

Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν μαρέγκα και κατόπιν τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώνετε κρόκους και μαρέγκα χτυπώντας απαλά. Προσθέτετε σιγά-σιγά το λεμόνι και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Με μια κουτάλα παίρνετε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στο μίγμα των αβγών χτυπώντας δυνατά με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τέσσερις-πέντε φορές περίπου. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Αφήνετε να πάρει μια βράση, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιατέλα τα χόρτα και από πάνω τα γαρδουμπάκια.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση