Τα φασόλια μπαρμπούνια σε μια εξαιρετική συνταγή, σε εκδοχή της συνταγής της φίλης μου Γελντά Σονμέζ, που έζησε στην Πόλη ανάμεσα στους Ρωμιούς και κατέγραψε πολλά από τα λαδερά φαγητά της εποχής εκείνης.
Υλικά
- 500γρ. ξερά φασόλια μπαρμπούνια
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 250γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 πιπεριές πράσινες «κέρατα», σε λεπτές στρογγυλές φέτες, για το γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
- 1⅔ φλιτζανιού ψίχα καρυδιού
- 4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μέτριες
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ⅓ φλιτζανιού ξίδι
- ⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
- 3-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
- ½ φλιτζάνι νερό (περίπου)
- αλάτι
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βράζετε σε άφθονο νερό για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το νερό τους.Βήμα 2
Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τις πιπεριές. Ρίχνετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά.Βήμα 3
Προσθέτετε τα φασόλια και όσο από το νερό τους χρειάζεται για να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Προσθέτετε το μαϊντανό στο τέλος και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα από το νερό των φασολιών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.Βήμα 4
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό μέχρι να φουσκώσει και το στραγγίζετε καλά με τα χέρια. Χτυπάτε στο μίξερ το ψωμί, το ξίδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν είναι πολύ πηχτό το μίγμα, προσθέτετε λίγο νερό για να γίνει το μίγμα σαν πηχτή κρέμα. Κοπανάτε τα καρύδια μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς και τα προσθέτετε στο μίγμα. Προσθέτετε λίγο λίγο το λάδι, ενώ χτυπάτε το μίγμα μέχρι να πήξει.Βήμα 5
Σερβίρετε τα φασόλια σε πιατέλα, σκορπάτε από πάνω τις πιπεριές και απλώνετε από πάνω τη σκορδαλιά. Το φαγητό τρώγεται κρύο ως μεζές ή πρώτο πιάτο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή