crepe suzette mikri
clock icon
30'

Κρεπ Σουζέτ (Crêpes Suzette)

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο, κρύο
  • 14 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 ml λικέρ πορτοκάλι
  • 15 ml κονιάκ
  • 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Για το σιρόπι πορτοκαλιού

  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 80 ml λικέρ πορτοκάλι

Οι περίφημες γαλλικές κρέπες σε όλο το μεγαλείο τους. Ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει την πιο εύκολη, πιο αρωματική και πιο γρήγορη συνταγή. Και ναι, δεν θα μείνει ούτε το σιρόπι!

Για τις κρέπες: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αλείφουμε με λάδι. Ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας από το μείγμα και κουνάμε ώστε να απλωθεί. Μετά από 10 δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και ψήνουμε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα. Διπλώνουμε κάθε κρέπα στη μέση και ξανά στη μέση φτιάχνοντας ένα τρίγωνο.
Για το σιρόπι πορτοκαλιού: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι.
Για το τελείωμα: Σε ένα άλλο τηγάνι τοποθετούμε τις κρέπες τη μια πάνω στην άλλη με τις γωνίες να "κοιτούν" προς το κέντρο. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Στο τηγάνι που φτιάξαμε το σιρόπι, ζεσταίνουμε πολύ λίγο το λικέρ, το ρίχνουμε πάνω από τις ζεστές κρέπες και με πολύ προσοχή και μακριά από παιδιά, ανάβουμε μια φλόγα ώστε να κάψουμε την επιφάνειά τους. Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ το λικέρ για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις κρέπες: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, ρίχνουμε το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 2

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αλείφουμε με λάδι. Ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας από το μείγμα και κουνάμε ώστε να απλωθεί. Μετά από 10 δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και ψήνουμε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα. Διπλώνουμε κάθε κρέπα στη μέση και ξανά στη μέση φτιάχνοντας ένα τρίγωνο.

Βήμα 3

Για το σιρόπι πορτοκαλιού: Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έρθουν σε βρασμό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι.

Βήμα 4

Για το τελείωμα: Σε ένα άλλο τηγάνι τοποθετούμε τις κρέπες τη μια πάνω στην άλλη με τις γωνίες να "κοιτούν" προς το κέντρο. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Στο τηγάνι που φτιάξαμε το σιρόπι, ζεσταίνουμε πολύ λίγο το λικέρ, το ρίχνουμε πάνω από τις ζεστές κρέπες και με πολύ προσοχή και μακριά από παιδιά, ανάβουμε μια φλόγα ώστε να κάψουμε την επιφάνειά τους. Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ το λικέρ για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.