20190117114437_ARNAKI-ME-RODIA-BERYKOKA
clock icon
2:35'

Αρνάκι με ξερά βερίκοκα, λαχανικά και ρόδι

Υλικά

  • 2 κιλά μπούτι και σπάλα από αρνάκι, σε μικρά κομμάτια
  • 400γρ. βερίκοκα ξερά, κομμένα στα 4
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε μικρούς κύβους ή ροδέλες
  • 1 σέλερι σε ροδέλες
  • τα σπόρια από 2 ρόδια
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μεγάλες αραβικές πίτες για το σερβίρισμα

Tips

  • Το φαγητό αυτό μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα. Φροντίστε όμως να το ζεστάνετε καλά σε πολύ χαμηλή φωτιά πριν σερβίρετε και να βάλετε τα ρόδια τελευταία στιγμή.

Μία συνταγή με ethnic χαρακτήρα, όπου το αρνάκι συνδυάζεται αρμονικά με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Συνοδεύετε ιδανικά με ένα χιονάτο πιλάφι.

Ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε μαζί με τους χυμούς του και σκουπίζετε την κατσαρόλα.
Ρίχνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτετε ξανά το κρέας, το μέλι, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε.
Τρίβετε τον κύβο με τα δάχτυλα και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε όσο βραστό νερό χρειάζεται το κρέας να μισοσκεπαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο για 2 ώρες περίπου.
Μουλιάζετε τα βερίκοκα σε βραστό νερό και αφήνετε να φουσκώσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα προσθέτετε στο κρέας (στην 1 ώρα και 30 λεπτά του μαγειρέματος).
Στις δύο ώρες αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρέας και τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιείτε τη σάλτσα του φαγητού μαζί με τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένα λείο, ομοιογενές μίγμα. Ξαναβάζετε το κρέας με τα βερίκοκα στην πηχτή σάλτσα.
Για να σερβίρετε, βάζετε σε πιατέλα μεγάλες αραβικές πίτες και τοποθετείτε από πάνω το κρέας με τα βερίκοκα και τη σάλτσα τους. Σερβίρετε πασπαλίζοντας το φαγητό με τα σποράκια των ροδιών.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε μαζί με τους χυμούς του και σκουπίζετε την κατσαρόλα.

Βήμα 2

Ρίχνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι για 8 λεπτά περίπου. Προσθέτετε ξανά το κρέας, το μέλι, το πιπέρι καγιέν και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Τρίβετε τον κύβο με τα δάχτυλα και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε όσο βραστό νερό χρειάζεται το κρέας να μισοσκεπαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο για 2 ώρες περίπου.

Βήμα 4

Μουλιάζετε τα βερίκοκα σε βραστό νερό και αφήνετε να φουσκώσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα προσθέτετε στο κρέας (στην 1 ώρα και 30 λεπτά του μαγειρέματος).

Βήμα 5

Στις δύο ώρες αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρέας και τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και πολτοποιείτε τη σάλτσα του φαγητού μαζί με τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένα λείο, ομοιογενές μίγμα. Ξαναβάζετε το κρέας με τα βερίκοκα στην πηχτή σάλτσα.

Βήμα 6

Για να σερβίρετε, βάζετε σε πιατέλα μεγάλες αραβικές πίτες και τοποθετείτε από πάνω το κρέας με τα βερίκοκα και τη σάλτσα τους. Σερβίρετε πασπαλίζοντας το φαγητό με τα σποράκια των ροδιών.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey